Святий Пантелеймон

Сьогодні православна і римо-католицька церква шанують пам'ять Святого Пантелеймона. Чим він характерний і як правильно провести цей день - читайте нижче.

День Святого Пантелеймона 2020 року - дата

Щорічно пам'ять Пантелеймона шанують 9 серпня за юліанським календарем або 27 липня - за григоріанським.

Хто такий Святий Пантелеймон

Святий Пантелеймон або Пантелеймон Цілитель - великомученик, святий, якого вважають першим лікарем за професією. Він народився в Нікомидії (сучасна територія Туреччини), там же і проживав. Пантелеймон лікував людей безкоштовно, через що його не злюбили інші доктори. Через це тодішній імператор піддавав його тортурам, після чого присудив до страти. Як і тортури, страта пройшла для святого безболісно завдяки молитві. Під час неї голос з небес наказав відрубати голову Пантелеймону, що і було виконано. Однак замість крові з рани потекло молоко. Його тіло пізніше поховали.

Відео дня

Прикмети на День Пантелеймона Цілителя

В цей день не радять працювати в поле, уважається, що можна стати жертвою блискавки. Примітно, що і лінуватися в цей день теж не можна, а працювати потрібно з особливою ретельністю.

Як і вчиняв Пантелеймон, потрібно допомагати іншим людям, які потрапили в біду - піклуватися і співпереживати.

Народні прикмети

  • Хто народжений на Пантелеймона - володіє даром цілительства і може керувати лікарськими травами.
  • Мурахи закладають входи в мурашники - скоро буде дощ.
  • Сильно стрекочуть і стрибають коники - погода буде ясною і сухою.
false

Молитва Святого Пантелеймона

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь. Благослови, Господи, Матір Божа, Пресвята Діва Марія, Пречиста Богородиця! Благослови, батько праведний Абрам! Прийшла(шов) я до вас за Божою травою, Щоб вона дала здоров'я і спокій. Щоб травушка хворим допомагала, Тіло їх від хвороби звільняла. Святий отець Абрам дивився, Симеон Зилот трави садив, Ілля Пророк цю травичку полив, Господь Бог наш благословив. Благослови на користь траву цю, Небо і мати-земля, Благослови на працю, на лікування, Господи, і мене. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Нині, повсякчас, на віки віків. Амінь.