Михайлове чудо - традиції та прикмети / фото osoblyva.com

Щороку 19 вересня православні християни відзначають Михайлове чудо. Саме так називається у народі свято, встановлене на згадку про одне з великих чудес очільника небесного воїнства, архангела Михаїла.

Михайлове чудо: історія одного дива

Диво, якому церквою присвячено сьогоднішній день, відбулося в IV столітті. За легендою, архистратиг Михаїл урятував від руйнування християнський храм.

Читайте такожІменини у жовтні: як назвати дитину, дні ангела чоловіків та жінок цього місяцяТак, у місті Хонех (Колоси) був храм, присвячений архангелу Михаїлу, побудований одним із жителів міста на знак подяки за зцілення доньки водами цілющого джерела.

Відео дня

Місцевим язичникам це не сподобалося й вони задумали знищити храм і вбити паламаря Архипа, який служив там упродовж 60 років. Для цього вони поєднали дві гірські річки в одне русло і спрямували їхнє русло на храм, щоб затопити його.

Почувши молитви Архиппа, архангел Михаїл явився на землю, вдарив мечем по скелі, утворивши в ній ущелину, і вода потекла у неї. Ідолопоклонники розбіглися від жаху, храм залишився неушкодженим. Місто, де сталося диво, отримало назву Хони (ущелина).

Як святкують Михайлове чудо

У день святкування Михайлового чуда віряни йдуть до церкви на святкову літургію. Вони щиро й від душі моляться архангелу Михаїлу – вважається, що цього дня навіть найбільш неймовірне молитовне прохання може бути виконане.

На Михайлове чудо прийнято ходити в гості та збиратися всією сім'єю за спільним столом, раніше в цей день влаштовували братчину – під час якої вирішувалися внутрішні питання та розбіжності.

Що не можна робити на Михайлове чудо / фото ua.depositphotos.com

З нагоди свята господині традиційно накривають столи пирогами з різними начинками із борошна нового врожаю.

Що не можна робити на Михайлове чудо

У свято Михайлового чуда суворо заборонено працювати, можна виконувати лише дрібну роботу. Наші предки вірили, що тих, хто береться за роботу, чекають неприємності.

Цього дня не можна сваритися, а всі виниклі конфлікти й розбіжності слід вирішувати тільки мирним шляхом, не підвищуючи голос і стримуючи емоції.

Після святкової трапези не можна викидати залишки їжі зі столу. Їх прийнято віддавати нужденним і тим, хто голодує.

Прикмети на Михайлове чудо

Більшість народних прикмет та повір’їв на свято Михайлове чудо пов’язані з погодою. Основними із них є такі:Читайте такожВихідні у жовтні: коли та скільки відпочиватимуть українці

  • якщо вранці у свято на деревах є іній – зима буде сніжною;
  • якщо вранці туман – слід чекати потепління;
  • тепло на Михайлове чудо – осінь буде довгою;
  • листя з осики падає на землю лицьовою стороною – зима буде холодною, навпаки – теплою;
  • листя на верхівці берези зеленого кольору – до ранньої зими;
  • якщо ввечері хмари синього кольору – до зміни погоди.