Рататуй - класичний рецепт / фото: available-cook.livejournal.com

Рататуй – дуже смачна, красива, оригінальна, корисна і проста страва французької кухні. Він підійде для вегетаріанців та тих, хто дотримується посту. Також його можна подавати і як гарнір до м’яса, риби, або на святковий стіл.

Читайте такожНайсмачніший український борщ: рецепт приготування ідеальної страви

Всесвітньо відомим Рататуй став задовго до виходу однойменного мультфільму. Вважається, що страву Рататуй придумали селяни, адже інгредієнти легко було знайти на городі. В основі класичного рецепту – кабачки, помідори, перець, цибулю, часник і спеціальний соус. Баклажани у Рататуй почали додавати трохи пізніше, спочатку страву готували без них.

Відео дня

Класичний рецепт Рататуя також передбачає обсмажку і тушкування шматочків овочів. Варіант викладення овочів у форму рівними рядами кружальцями, які запікаються в духовці, – це сучасна інтерпретація. Сьогодні така форма страви стала практично класикою. І не дарма – страва виходить заворожуюче красивою.

Класичний Рататуй

  • Кабачки (молоді) – 1-2 шт.
  • помідори – 4-5 шт.
  • баклажани – 2 шт.
  • гострий червоний перець (за бажанням) – 1/4-1/2 шт.
  • зелень петрушки – 2-3 гілочки
  • часник – 1-4 зубчики (за смаком)
  • оливкова олія – 3 ст.л.
  • сіль
  • мелений перець

Для томатного соусу

  • томати у власному соку (або сезонні помідори) – 400 г
  • цибуля ріпчаста (за бажанням) – 1 шт.
  • перець болгарський – 1 шт.
  • оливкова олія – 2-3 ст.л.
  • цукор (за бажанням) – 0,5 ч.л.
  • сіль
  • мелений перець

Баклажани вимити і нарізати тонкими кружальцями, товщиною 2-3 мм. Посипати сіллю і залишити на 20-30 хвилин. Промити від солі і обсушити.

Цукіні вимити, обсушити і нарізати такими ж кружальцями, як і баклажани.

Помідори вимити і нарізати кружальцями або півколами (залежно від розміру помідорів).

Приготувати томатний соус.

Цибулю очистити і дрібно нарізати.

Перець вимити, вирізати насіннєву коробку і нарізати маленькими кубиками.

Помідори вимити, з боку плодоніжки зробити хрестоподібний надріз, обдати окропом, зняти шкірку і подрібнити у блендері (або нарізати кубиками).

Як готувати найсмачніший Рататуй / фото: ua.depositphotos.com

У розігріту з олією каструлю або сковороду викласти цибулю, трохи посолити й обсмажити до м’якості. Покласти перець і смажити, помішуючи, 5 хвилин.

Додати подрібнену м’якоть помідорів, посолити, поперчити, додати цукор і перемішати (можна додати столову ложку кетчупу).

Тушкувати на слабкому вогні, зрідка помішуючи, 10-15 хвилин (можна додати в соус рубану зелень базиліка або петрушки).

На дно форми для запікання викласти половину томатного соусу (соус, що залишився відкласти для подачі).

Укласти овочі рядами, чергуючи: кружальце помідора, кружальце баклажана, кружальце кабачка (поки не буде заповнена вся форма).

Гострий перець вимити і нарізати маленькими кубиками. Петрушку вимити і порубати. Часник очистити і дрібно порубати. З’єднати петрушку, перець, часник і перемішати.

Рататуй посолити, посипати рубаною зеленню з часником і перцем, і скропити олією.

Накрити форму пергаментним папером і запікати 1 годину в нагрітій до 180°C духовці.

Вийняти Рататуй з духовки і дати настоятися 10 хвилин.

Овочі викласти на тарілку і подати з рештою томатного соусу.

Рататуй з сиром

  • Баклажани – 2 шт.
  • Кабачки – 2 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Солодкий болгарський перець – 6 шт.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Сир – 50 г
  • Часник – 4 зубчики
  • Зелень – за смаком
  • Оливкова олія для смаження
  • Сіль і чорний перець мелений – за смаком
  • Чебрець – за смаком

Баклажани, кабачок та 2 помідори наріжте на тонкі кружальця (товщиною приблизно 4-5 мм). Складіть усе продукти в глибоку миску.

Зробіть соус для Рататуя. Покласти на деко чисті болгарські перці і відправити в розігріту до 180°C духовку. Запікайте овочі протягом 30-45 хвилин. Вони повинні злегка підрум’янитися.

Цибулю почистіть від лушпиння, а часник розділіть на зубчики. Промийте інгредієнти і подрібніть їх.

Зробіть на 1 помідорі невеликий хрестоподібний надріз і покладіть у каструлю. Обдайте окропом і залиште в ньому на 3-5 хвилин. Після цього зніміть шкірку і наріжте овоч на невеликі шматочки.

Як тільки перчики запечуться, охолодіть їх і теж зніміть шкірку, видаліть насіння з плодоніжкою. Потім наріжте болгарські перці кубиками.

Поставте сковороду на плиту і додайте в неї оливкову олію. Розігрійте ємність і обсмажте подрібнену цибулю з часником. Готуйте на середньому вогні, щоб продукти не пригоріли.

Через 3 хвилини додайте на сковороду перчик. Перемішайте. Після цього покладіть до решти інгредієнтів помідори і готуйте протягом 5-8 хвилин.

Читайте такожЯк приготувати неймовірний "Медовик": рецепти ніжно-соковитого торта

Після зазначеного часу дайте засмажці охолонути і перекладіть її в блендер. Подрібніть до однорідної маси і додайте зелений чебрець. Знову перемішайте.

Підготуйте форму для запікання і розкладіть по всій поверхні отриману суміш. Розподіліть рівномірно.

Зверху на заправку викладіть овочі, при цьому обов’язково чергуйте їх: баклажан, кабачок і помідор. Намагайтеся, щоб овочі щільно прилягали один до одного. Зверху натріть трохи твердого сиру.

Зробіть ароматний соус. Візьміть часничок і видавіть його через прес у тарілочку. Змішайте його з оливковою олією, сіллю, чорним меленим перцем і чебрецем. Розмішайте ретельно вилочкою.

Готову заправку виливайте на овочі.

Після цього накрийте деко зі стравою фольгою. Розігрійте духовку до 190°C. Відправте страву запікатися на 50-60 хвилин. Діставайте страву з духовки та подавайте до столу.