Рецептів розсольнику існує величезна кількість. Однак, яким би не був цей рецепт, завжди залишається один інгредієнт, який і робить розсольник розсольником - це солоні огірки.
Пропонуємо вам кілька перевірених рецептів смачного розсольнику.
Читайте такожЯк приготувати смачний майонез вдома: три простих рецепти
Розсольник з перловкою
- Перлова крупа - 1,5 ст. л.
- Картопля - 2-3 шт.
- Морква - 2-3 шт.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Огірки солоні - 2 шт.
- Олія - 1/3 склянки
- Борошно - 0,5-1 ч. л.
- Лавровий лист - 1-2 шт.
- Перець чорний горошком - 5 шт.
- Сіль - 1 ст. л.
- Трави пряні сухі (за бажанням) - за смаком
Попередньо замочити перловку. Набряклу перловку промити, залити водою 0,5 л води, додати третину склянки олії та поставити тушкуватися на невеликому вогні.
Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на великій тертці. Обсмажити овочі на олії 3-4 хвилини. Додати борошно і розмішати, щоб не було грудок.
Коли крупа стане м'якою, додати в каструлю обсмажені овочі, нарізану картоплю, лавровий лист, перець горошком.
Коли картопля звариться, додати в суп огірки. Посолити, додати спеції за смаком і варити суп 2-3 хвилини.
Розсольник з рисом
- Вода - 2 л
- Свинина на кісточці - 150 г
- Рис - 50 г
- Цибуля ріпчаста - 1 шт
- Морква - 1 шт
- Картопля - 1 шт
- Огірки солоні - 2 шт
- Розсіл - 2-3 ст. л.
- Сіль, зелень - за смаком
Зварити бульйон, додавши в нього м'ясо, лавровий лист, трохи солі і перець горошком. Варити 1,5-2 ч.
Рис промити, овочі нарізати кубиками.
З готового бульйону дістати м'ясо і додати в каструлю рис і картоплю.
На рослинній олії обсмажити моркву з цибулею. Додати їх у каструлю
Коли картопля буде готовою, додати огірки і розсіл. Посолити за смаком, додати приправи і зелень. Варити ще 10-15 хвилин.
Розсольник "Ленінградський"
- Яловичина на кістці - 200-250 г
- Картопля - 150-200 г
- Огірки солоні - 2 шт.
- Рис - 2 ст. ложки
- Морква - 80 г
- Цибуля ріпчаста - 70 г
- Масло рослинне - 2 ст. ложки
- Томатна паста - 1,5 ст. ложки
- Петрушка свіжа - за смаком
- Сіль, перець - за смаком
- Вода - 2,5 л
Яловичину вимити, залити холодною водою і поставити на сильний вогонь. Після закипання води зменшити вогонь, зняти піну. Бульйон посолити за смаком і варити 40-50 хвилин, прикривши кришкою. Дістати реберця з готового бульйону, відокремити м'ясо від кістки і повернути його в бульйон.
Цибулю і моркву нарізати невеликими кубиками. Обсмажити на рослинній олії до м'якості, потім додати томатну пасту, протушкувати кілька хвилин. Додати до овочів нарізані кубиками огірки і протушкувати до м'якості.
Рис промити та відправити в бульйон. Через кілька хвилин, додати нарізану кубиками картоплю. Варити 10-12 хвилин. Потім додати смажені овочі та варити ще кілька хвилин.
Розсольник "Класичний" з рисом і нирками
- 500 г яловичих або свинячих нирок;
- 2 чайні ложки соди;
- 2 столові ложки 9% оцту;
- 2,5 л води;
- 3 картоплини;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 3 столові ложки рису;
- 30 г вершкового масла;
- 3 солоних огірка;
- 1 лавровий лист;
- сіль і чорний мелений перець — за смаком;
Читайте такожСмачна підлива з м ясом: як приготувати апетитну страву
Зніміть плівки з нирок і розріжте кожну на три-чотири частини. Посипте підготовлені нирки содою. Через 10 хвилин полийте оцтом. Ще через 10 промийте нирки оцтом, залийте холодною водою і доведіть до кипіння. Потім злийте воду, промийте нирки, налийте свіжу воду і варіть під кришкою ще 30-40 хвилин.
В цей час промийте рис, наріжте кубиками овочі. Цибулю з морквою обсмажте на вершковому маслі. Трохи посоліть і поперчіть.
Готові нирки дістати з бульйону. Закинути в суп картопля і рис, а через 15 хвилин — обсмажені цибулю і моркву.
Нирки та огірки наріжте кубиками й відправте в бульйон. Додайте лавровий лист і варіть ще 10-15 хвилин на повільному вогні.
Розсольник пісний, без м'яса
- вода - 2,5 л
- перлова крупа - 1/2 склянки
- солоні огірки - 2 шт
- огірковий розсіл - 0,5 склянки
- картопля - 4 шт
- морква - 1 шт
- цибуля ріпчаста - 1 шт
- перець горошком - 4-5 шт
- лавровий лист - 1 шт
Перлову крупу промити, залити окропом і залишити набухати на 30-40 хвилин.
У каструлю налити воду, покласти розпарену перловку і варити на повільному вогні до м'якості крупи. Коли перловка стане м'якою, картоплю нарізати кубиками і покласти в суп. Додати лавровий лист і перець-горошок.
Моркву натерти на крупній тертці. Цибулю дрібно нарізати. Обсмажити цибулю з морквою на олії. Огірки нарізати тонкими кружками.
За 10 хвилин до готовності покласти в суп обсмажені цибулю з морквою, додати огірки.
В самому кінці влити в суп огірковий розсіл і довести суп до готовності. Зняти каструлю з вогню. Накрити кришкою і дати розсольнику настоятися 20 хвилин.