Шарліз Терон - одна з найвідоміших актрис з Африки / фото REUTERS

Африка - не тільки батьківщина в цілому всього людства, а й багатьох вкрай талановитих актрис і акторів зокрема. Різноманітність культур і досвіду не могла не відкласти відбиток на формуванні їхніх особистостей, смаків, світогляду та на становлення їхнього таланту, в решті-решт. Безумовно, подивившись на нашу добірку, особливо уважні кіномани можуть помітити, що ось Хьюго Вівінг народився в Нігерії, або Рут Негга - в Ефіопії, але ми свідомо прибрали зі списку тих, хто покинув континент якраз в несвідомому віці, натомість сфокусувалися на артистах, чиє дитинство пройшло за місцем народження.

Читайте такожШарліз Терон не зіграє у приквелі "Божевільного Макса"

Шарліз Терон

Не почати таку добірку з розумниці й красуні Шарліз ми, звісно, не можемо. Володарка премії "Оскар" за видатного "Монстра" і ще двох номінацій за драми "Північна країна" і недавню "Сенсацію", відома своїм талантом, залізною волею і приголомшливою самодисципліною. А ще й своїм фактом народження в Беноні, ПАР. Для Терон її походження і батьківщина мають величезне значення: починаючи від такої дрібниці як ім'я облікового запису в Instagram - @charlizeafrica і закінчуючи благодійною діяльністю й політичними поглядами, сформованими під впливом гнітючої пам'яті про апартеїд та його наслідки. Але, зараз, коли ми насолоджуємося її роботою в кіно, то не можемо не помітити не тільки незвичайну красу, але і сталевий характер акторки, за власними слова Шарліз, у багатьому сформований її дитинством. Терон в новому образі незламної героїні можна побачити вже з 10-го липня в фантастичному екшені "Стара гвардія" на Netflix.

Люпіта Ніонго

Ще одна володарка премії "Оскар", чарівна кенійка Люпіта Ніонго, стала зіркою після проникливої ролі в "12 роках рабства" - байопику, спродюсованому Бредом Піттом, що свого часу став фільмом року за версією Американської Кіноакадемії. Мабуть, найщиріші емоції щастя того вечора були у молодої зірки фільму Люпіти Ніонго, випускниці Єльської школи драми, що пройшла до п'єдесталу дуже цікавий шлях. Народилася акторка в Мексиці, де переховувалась її родина, побоюючись репресій після зникнення дядька майбутньої зірки. Пізніше Ніонго повернулися до Кенії, де батько Люпіти, в минулому, відомий професор, став політиком, і свого часу навіть був міністром охорони здоров'я. Майбутня зірка переїхала в США навчатися акторського ремесла після того, як попрацювавши асистентом на знімальному майданчику політичної драми "Відданого садівника", зрозуміла, як сильно закохана в кіновиробництво. Решта - вже історія. В якій знайшлося місце навіть для "Зоряних воєн" та Marvel.

Люпіта Ніонго стала зіркою після проникливої ролі в "12 роках рабства" / фото instagram.com/lupitanyong

Шарлто Коплі

Син мультиплікатора з Йоганнесбурга, ПАР, Шарлто Коплі спочатку зовсім не був актором, хоча і був захоплений індустрією в цілому. Відразу після шкільної лави Коплі разом з другом організували в Кейптауні свою медіакомпанію, яка знімала ролики, кліпи і телеконтент для місцевих телевізійних студій. У 20 років Коплі найняв на роботу 14-річного талановитого хлопця на ім'я Ніл Бломкамп в якості дизайнера. Хлопець виріс в талановитого режисера, і в 2005-му Коплі спродюсував його короткометражку "Вижити в Йобурзі", яка самого зацікавила Пітера Джексона. Так на світ з'явився культовий "Район №9", спродюсований режисером “Володаря перснів“, в якому вже Шарлто Коплі зіграв свою найпершу роль в повнометражному фільмі - на той момент йому було 36 років. З тих пір він ще двічі грав у Бломкампа - в "Елізіум" і "Робот на ім'я Чаппі", а також в "Перестрілці", "Небезпечному бізнесі", "Команді А" та інших яскравих стрічках.

Карен Пісторіус

Красуня Карен, що стоїть на порозі великого прориву, в пресі все частіше називається новозеландською актрисою, що безумовно не зовсім вірно. Навіть сама Пісторіус поправляє ЗМІ та уточнює: "Народилася і виросла в Південній Африці". І це дійсно так - акторка народилася в 1990-му році в Рюстенбурзі та покинула країну в підлітковому віці, коли родина переїхали до Нової Зеландії. Пісторіус дебютувала в 2009-му році на телебаченні й аж до 2014-го року була відома в Австралії і Новій Зеландії завдяки головним ролям у гучних місцевих серіалах. У 2016-му відбувся перший прорив актриси з ролями в високо оцінених критиками стрічках "Повільно на Захід" і "Світло між океанами". За роль в першій акторка отримала кілька номінацій від престижних премій в категорії "Прорив року". Пізніше, вона грає другорядні ролі у фільмах "Заперечення", "Глорія Белл" та "Смертні машини". І ось цього літа Карен буде протистояти самому Расселу Кроу в трилері "Безжальний", і сам лауреат "Оскара" не втомлюється нахвалювати талант молодої акторки. І знаючи її попередні роботи, ми віримо в щирість Гладіатора.

Джимон Хонсу

Джимон Гастон Хонсу народився і прожив до 13 років в місті Котону, Бенін, в сім’ї  кухаря і домогосподарки. Родина емігрувала до Франції, спочатку в Ліон, а пізніше в Париж, щоб дати синові найкращу можливу освіту. Але Джимон, на жаль, не відразу знайшов своє покликання. За визнанням актора, в той момент, коли його знайшов скаут, який запросив на кастинг для рекламної кампанії Тьєррі Мюглера, він був на межі перетворення на дрібного вуличного хулігана. Моделінг відкрив перспективи акторства для молодого Джимона -  спочатку модель засвітився в кліпах Мадонни, Джанет Джексон і Поли Абдул, що дозволило Хонсу зібрати достатньо коштів для переїзду в Лос-Анджелес, де кар'єра актора почала досить швидко набирати обертів, починаючи з маленьких ролей в "Незаконному вторгненні" і "Зоряній брамі", першого успіху в "Амістаді" Стівена Спілберга, першого блокбастера - "Гладіатор". Ці ролі привели його до блискучих стрічок "В Америці" і "Кривавий алмаз", за які Хонсу отримав не тільки визнання критиків та індустрії, а й номінації на премію "Оскар". Зараз актора все частіше можна побачити у фільмах Marvel, DC, а також в недавньому трилері з Меттью МакКонахі і Енн Хетеуей "Море спокуси".

Джимон Хонсу досі переймається проблемами рідного континента / фото www.instagram.com/djimon_hounsou

Жан Рено

Уособлення сучасного французького кіно, Жан Рено, народився і виріс в Касабланці, в сім'ї андалузців, які втекли з Іспанії від режиму диктатора Франко. Справжнє ім'я Рено - Хуан Морено і Еррера-Хіменес, його рідна мова - іспанська, тоді як французьку і арабську актор хлопчиком вивчив в шкільні роки в Марокко. Родина майбутньої зірки переїхали до Франції в шістдесятих, і Жан незважаючи на мрії про акторство, довгий час працював продавцем, а потім туристичним агентом. Рено відслужив і у французькій армії, щоб отримати громадянство Республіки. Взявши псевдонім "Жан Рено", милозвучний і зрозумілий для французького кіно, Хуан Морено почав штурмувати кіноіндустрію в 70-х, дебютувавши в кіно в 1979-му році, але повноцінна кінокар'єра все якось не складалась, поки в 1983-му році актор не познайомився з молодим режисером Люком Бессоном. Саме ролі в його картинах "Блакитна безодня", "Її звали Нікіта" та "Леон" зробили Жана Рено відомим на весь світ і звернули на нього увагу Голлівуду, де актор активно знімався в 90-х і 2000-них. Жан Рено продовжує активно зніматися в кіно, а в Японії ще й став повноцінним героєм популярних комп'ютерних ігор. Це й є воістину культова популярність.

Жан Рено під час візиту до Києва у 2018 році / фото УНІАН

Зазначимо, раніше УНІАН розбирався, на які фільми можна піти в кіно з 9 липня 2020 року.