Ілюстрація / REUTERS

Військові кораблі країн НАТО мають повне право відвідувати українські порти, якщо офіційний Київ їх запрошує. Ця норма регулюється міжнародним законодавством.

Про це розповів військовий аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Ігор Козій, коментуючи заяву глави НАТО Йенса Столтенберга про посилення присутності Альянсу в Чорному морі, передає «Обозреватель». При цьому він підкреслив, що подібні військово-морські формування успішно діють в Середземному і Балтійському морях, а також у Атлантиці.

Читайте такожПрезидент Румунії підтримав посилення НАТО в Чорному морі

Відео дня

"Але якщо ви говорите про кораблі організації держав-членів Організації Північноатлантичного договору, то це не "кораблі НАТО". Це тимчасові формування на постійній основі. Тому що вони постійно присутні в акваторії, але проходить ротація між країнами, які виявлять бажання надати свої кораблі в таке формування", – пояснив Козій.

Він додав, що в створенні цих ескадр беруть участь такі країни Німеччина, США, Іспанія, Португалія, Польща, а також інші держави-члени НАТО.

"Вони виконують різні завдання, які на них покладає Організація Північноатлантичного договору і вони відносяться до національних командувань, які тимчасово делегували їм повноваження прийняти участь в цьому загальному загоні кораблів держав-членів Організації Північноатлантичного договору. Тобто, жодних "кораблів НАТО" в світі не існує" , – підвів підсумок аналітик.