У Росії вирішили, що мовний закон в Україні "йде врозріз з Мінськими угодами" / фото УНІАН

У МЗС Росії назвали закон про функціонування української мови як державної "примусовою українізацією".

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це на брифінгу в Москві сказала офіційний речник МЗС Росії Марія Захарова.

"Верховна Рада ухвалила в другому читанні скандальний закон про українську мову. Інакше його назвати не можна. За своєю суттю він є законом про примусову українізацію, фактично тотальну", - впевнена Захарова.

Відео дня

На її думку, закон встановлює "прямі заборони і обмеження на використання російської мови в різних аспектах суспільного життя".

"Після офіційного оприлюднення ухваленого документа йому буде дана відповідна оцінка, хоча вже зрозуміло, що багато положень нав'язані адміністрацією Порошенка, що йде, і що він входить в протиріччя з цілою низкою міжнародно-правових норм", - заявила Захарова.

Вона стверджує, що даний закон "йде врозріз" з Мінською угодою, де зафіксовано "право на мовне самовизначення", що ускладнить мирне врегулювання.

Читайте такожЯк Рада ухвалювала мовний закон: фоторепортаж УНІАН

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 25 квітня, Верховна Рада України прийняла закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Закон підтримали 278 народних депутатів.

Закон передбачає, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

Відповідно до закону, особа, яка має намір набути громадянство України, зобов'язана підтвердити відповідний рівень володіння державною мовою. При цьому, зокрема, особи, які проходять військову службу в Збройних силах України та нагороджені державною нагородою, і особи, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для країни, мають право на набуття українського громадянства без засвідчення рівня володіння державною мовою, але зобов'язані оволодіти нею протягом одного року з дня набуття громадянства.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування, крім низки позицій, набрання чинності якими відкладається на кілька років.