Ілюстрація / REUTERS

Рішення Російської Федерації про спрощену процедуру видачі російських паспортів громадянам України на окупованому Донбасі загрожує суверенітету України.

Про це йдеться у заяві на сайті МЗС Великої Британії.

"Сполучене Королівство засуджує рішення президента Путіна щодо підписання указу про спрощене отримання російських паспортів українськими громадянами, які живуть в неконтрольованих урядом районах сходу України. Цей крок є останнім прикладом моделі російських дій, спрямованих на загрозу безпеки і суверенітету України, а також підриву її територіальної цілісності", - наголошується у заяві.

Відео дня

Читайте такожПаспортизація окупованого Донбасу по-російськи: навіщо Кремль дістає козирі з рукава

"Російські посадовці прагнуть виправдати цей крок гуманітарними міркуваннями. Проте громади, яких, як вони стверджують, підтримують, страждають від наслідків конфлікту, який розпочався та підігрівався Росією та її ставлениками. Замість того, аби створювати подальші перешкоди для реінтеграції цих громад до України, Росія має зосереджуватися на виконанні Мінських угод, включаючи вимогу забезпечити безпечний доступ, доставку, зберігання та розподіл гуманітарної допомоги", - заявили в МЗС Британії і запевнили, що продовжать співпрацювати з міжнародними партнерами для вирішення гуманітарних проблем на сході України.

"Ми збільшити наше фінансування на 2,8 млн фунтів для гуманітарної допомоги Україні, а також на 3,5 млн фунтів для подальшої діяльності з утвердження миру, включаючи підтримку враженого конфліктом населення та надання допомоги з подолання гендерного насильства", - йдеться у заяві.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. "Встановити, що особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України, мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства РФ у спрощеному порядку відповідно до ч. 8 ст. 14 федерального закону від 31 травня 2002 року №62 "Про громадянство Російської Федерації", - йдеться в указі.

Читайте також"Держава-окупант визнала відповідальність": у Зеленського відреагували на указ Путіна видавати паспорти РФ на Донбасі

У Кремлі пояснили, що таке рішення Путін прийняв "з метою захисту прав і свобод людини і громадянина", на підставі "загальновизнаних принципів і норм міжнародного права". Термін розгляду заяв про прийняття до громадянства жителів окупованих районів Донбасу не повинен перевищувати трьох місяців від дня подачі заяви та необхідних документів. Указ набуває чинності від дня офіційного опублікування.

Президент України Петро Порошенко наголосив, що указ Путіна - це черговебезпрецедентне втручання РФ у внутрішні справи незалежної держави, грубе порушення суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України і повне нехтування своїми зобов'язаннями у рамках Мінських домовленостей. Президент заявив, що Кремль свідомо і цинічно порушує міжнародне гуманітарне право, яке забороняє окупаційній владі змінювати громадянство жителів окупованих територій, і нагло "торпедує" мирний процес на Донбасі.