Зеленський планує розширити "нормандський формат" перемовин щодо Донбасу / фото УНІАН

Україна на переговорах щодо Донбасу у форматі "нормандської четвірки" фактично позбавлена підтримки союзників. Запрошення на переговори представників США і Великобританії дасть Києву шанс змінити ситуацію на свою користь.

Читайте такожЛавров назвав вимогу Росії до Зеленського

Таку думку висловив український дипломат, екс-співробітник посольства України у США Андрій Теліженко, оцінюючи пропозицію переможця президентських виборів в Україні Володимира Зеленського розширити "нормандський формат", передає "Обозреватель".

Відео дня

За словами Теліженка, Україна могла залучити США до переговорів ще в 2014-15 роках, але тоді ця ідея не знайшла підтримки.

"Був пресинг Євросоюзу, бо вони хотіли координувати весь цей процес, показати США, що вони можуть налагодити ситуацію в Україні. Під час каденції Обами у ЄС були такі пріоритети... Після зміни влади у США напрямок їхніх зовнішньополітичних відносин змінився. Вони дають собі можливість налагодити відносини у світі – у Північній Кореї, Сирії", – пояснив дипломат.

На його думку, зараз в України є шанс залучити США з Великобританією до переговорного процесу, щоб мати підтримку в "нормандському форматі".

"Там є Німеччина і Франція, до нас це дружні країни, дипломатично позитивно налаштовані, але Німеччина 100% лобіює Росію – навіть більше, ніж РФ хоче цього сама. Франція також підтримує ту чи іншу позицію Російської Федерації. Тому в нас у нормандському форматі фактично немає союзників, і ми там самі себе представляємо", – зазначив Теліженко.

Раніше Володимир Зеленський оприлюднив свої першочергові кроки на посаді президента України. Зокрема, він пообіцяв зайнятися вирішенням конфлікту на Донбасі і поверненням Криму.

Зеленський готовий посилити "нормандський формат" за рахунок Великобританії і США.