Команда Володимира Зеленського, який переміг на виборах президента України, розробила законопроект, що має відновити відповідальність за незаконне збагачення.

Як повідомили УНІАН в прес-службі Володимира Зеленського, про це він повідомив на зустрічі з міністром закордонних справ Литви Лінасом Лінкявічусом.

Лінкявічус привітав Зеленського з перемогою та запропонував допомогу в запровадженні реформ в Україні у сферах боротьби з корупцією та правоохоронної системи. “Скрізь, де ми могли би сприяти та бути корисними, можете на нас покладатися”, - запевнив він.

Відео дня

Міністр повідомив про великий інтерес до новообраного президента в європейських структурах у Брюсселі та запропонував за першої ліпшої нагоди відвідати міжнародні заходи на рівні Євросоюзу.

Читайте такожСудді КС заявили, що жодних перешкод у приведенні новообраного президента до присяги не виникне

Лінкявічус нагадав, що Захід особливо уважно стежить за боротьбою з корупцією в Україні. «Скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення суперечить зобов’язанням України перед Євросоюзом», - зазначив він.

Водночас, Зеленський повідомив міністру, що «його командою розроблено відповідний законопроект, який відновить відповідальність за незаконне збагачення».

Також Зеленський попросив про допомогу у створенні міжнародної медіа-організації, що здійснювала би мовлення на окуповані території, при цьому відстоювала проукраїнську позицію, поінформували у прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення), що втратила чинність з дня ухвалення рішення. В обгрунтуванні свого рішення судді КС наголосили, що ця стаття Кримінального кодексу суперечить Конституції, де вказано, що усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь (ст. 62), і закріплено право особи не давати показів чи пояснень стосовно себе та своїх близьких (ст. 63), а також ст. 17 Кримінального процесуального кодексу, де зазначено, що ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи.

Читайте також"Система боїться": Зеленський звинуватив ЦВК у намірі позбавити його можливості розпуску ВР (відео)

28 лютого у Верховній Раді було зареєстровано президентський проект закону (№ 10110) про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. За словами президента Петра Порошенка, в новому законопроекті стаття ККУ про незаконне збагачення виписана так, що «комар носа не підточить».

До парламенту вже подано 12 законопроектів, якими пропонуються зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо застосування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

20 березня Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності утворив робочу групу з опрацювання проектів закону щодо відповідальності за незаконне збагачення. Її головою обрано народного депутата від фракції «БПП» Валерія Карпунцова.