Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу / фото УНІАН

Жителі ОРДЛО, які набудуть громадянство РФ за спрощеною процедурою, зможуть отримувати російські пенсії лише у випадку, якщо переїдуть до Росії.

Про це "РБК" повідомили у Пенсійному фонді РФ, пише ТСН.

"Жителі Донецької та Луганської областей України, які отримають російське громадянство в спрощеному порядку після указу президента Росії Володимира Путіна, зможуть отримувати російські страхові пенсії по старості, але тільки якщо переїдуть на постійне проживання до Росії", - роз'яснили у Пенсійному фонді РФ.

Відео дня

Водночас тим мешканцям ОРДЛО, які отримають російські паспорти, але залишаться на територіях окупованого Донбасу, "пенсії повинна платити Україна", заявляють у пенсійному фонді РФ. "Пенсії призначає і виплачує держава постійного проживання особи незалежно від її громадянства (Росії або України). У зв'язку з цим російські пенсії громадянам, які постійно проживають на Україні, в тому числі в Донецькій і Луганській областях, не призначаються", - зазначили у пенсійному фонді РФ.

Читайте такожУ Росії розкрили механізм видачі паспортів жителям окупованого Донбасу

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

У Кремлі пояснили, що таке рішення президент РФ ухвалив "з метою захисту прав і свобод людини і громадянина", на підставі "загальновизнаних принципів і норм міжнародного права". Термін розгляду заяв про прийняття до громадянства жителів окупованих районів Донбасу не повинен перевищувати трьох місяців від дня подачі заяви та необхідних документів. Указ набуває чинності від дня його офіційного опублікування.

Раніше Путін видав указ про визнання документів окупаційних адміністрацій.

Президент України Петро Порошенко заявив, що указ - це чергове безпрецедентне втручання РФ у внутрішні справи незалежної держави, грубе порушення суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України і повне нехтування своїми зобов'язаннями у рамках Мінських домовленостей. Президент наголосив, що Кремль свідомо і цинічно порушує міжнародне гуманітарне право, яке забороняє окупаційній владі змінювати громадянство жителів окупованих територій, і нагло "торпедує" мирний процес на Донбасі.

Сьогодні, 25 квітня, о 22.00 за київським часом відбудеться термінове засідання Ради безпеки ООН у зв'язку з рішенням Росії про видачу паспортів жителям ОРДЛО.