США виступали проти повернення російської делегації в ПАРЄ / фото УНІАН

Рада Європи не повинна давати дозвіл на участь у роботі своїх статутних органів - Парламентській асамблеї та Комітеті міністрів - росіянам, проти яких ЄС і США запровадили санкції.

Як передає кореспондент УНІАН, про це тимчасовий повірений США у справах України Вільям Тейлор сказав на брифінгу в Києві.

Дипломат наголосив, що хоча США не є членом Ради Європи, але виступали проти повернення російської делегації до роботи у Парламентській асамблеї Ради Європи і чітко висловлювали свою позицію.

Відео дня

За словами Тейлора, США також були вражені зусиллями української делегації, спрямованими на блокування повернення росіян у ПАРЄ.

"Наша точка зору полягає у тому, що якщо росіяни повертаються, то вони не повинні надсилати, а Рада Європи не повинна приймати будь-яких членів делегації, які вже перебувають під американськими санкціями або санкціями Європейського Союзу", - заявив Тейлор.

Читайте такожКиїв відкликає посла зі Страсбурга для консультацій через повернення Росії до ПАРЄ

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї через анексією Криму.

У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії багато членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

Сьогодні, 25 червня, вночі ПАРЄ ухвалила резолюцію "Посилення процесу ухвалення рішень Парламентською асамблеєю щодо повноважень і голосування". Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм введення санкцій, який у ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

Ухвалення резолюції створює можливість для зняття санкцій з російської делегації. Тепер делегація РФ зможе брати участь в роботі асамблеї без виконання жодних умов, що стосуються відновлення територіальної цілісності і суверенітету України, зокрема, припинення окупації Криму і окремих частин Донбасу.

Російська делегація сьогодні подала заявку на участь у поточній сесії ПАРЄ.

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що українська делегація оскаржила повноваження російської делегації у ПАРЄ.