Ілюстрація REUTERS

Конституційний суд України визнав конституційним закон «Про освіту».

Як поінформувало УНІАН джерело в суді, таке рішення суд ухвалив сьогодні після проведення засідання в закритому режимі у справі за конституційним поданням 48 народних депутатів України.

Як повідомляв УНІАН, 4 жовтня 2018 року Конституційний суд розпочав розгляд подання народних депутатів щодо конституційності статті 7 закону «Про освіту».

Відео дня

Читайте такожВ Україні з'явився перший освітній омбудсмен

Законом «Про освіту», який набув чинності 28 вересня 2017 року, в Україні вводиться 12-річна середня освіта, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська. Право осіб, які належать до національних меншин, на навчання рідною мовою реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної нацменшини поряд з державною мовою.

Мовні положення закону (ст. 7) викликали занепокоєння Польщі, Румунії, Угорщини, Греції, Болгарії.

Згідно з висновком Венеціанської комісії, оприлюдненим 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті.

Читайте такожУгорщина знизила рівень вимог до України щодо закону про освіту

Венеціанська комісія, серед іншого, рекомендувала забезпечити достатній рівень навчання офіційними мовами ЄС представників відповідних меншин; продовжувати забезпечувати достатню питому вагу освіти мовами меншин на початковому і середньому рівнях на додаток до навчання державною мовою; підвищити якість викладання української мови як державної; звільнити приватні школи від нових мовних вимог тощо.

14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року.