Італійські медіа називали Марківа "кілером" / фото Арсен Аваков, Facebook

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) готує звернення до Національної федерації преси Італії (FNSI) стосовно справи українського військовослужбовця Віталія Марківа і висвітлення її перебігу італійськими журналістами.

Як йдеться у прес-релізі НСЖУ, FNSI виступила однією зі сторін на судовому процесі щодо військовослужбовця.

«Національна спілка журналістів України поділяє громадське обурення суворим вироком, винесеним українському військовослужбовцю Віталію Марківу, якого італійський суд визнав винним у вбивстві на Донбасі фоторепортера Андреа Рокеллі. Цей судовий процес – болісна для українського суспільства тема. Ми усвідомлюємо, що загибель журналіста під час виконання професійних обов’язків завжди є надзвичайною подією. Тому розуміємо, чому суд над українським військовослужбовцем опинився в центрі уваги італійської преси», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Наголошується, що керівництво Національної спілки журналістів України провело консультації з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Італії Євгеном Перелигіним. За інформацією дипломата, висвітлення процесу над Марківим в італійських медіа було упередженим. Наприклад, у провідних газетах вийшли публікації із заголовками, де українця ображають, називають «кілером», хоча вирок стосовно нього не набув чинності.

«Переконані, що в будь-яких ситуаціях, а особливо – під час висвітлення чутливих і конфліктних тем, - журналіст повинен залишатися об’єктивним і подавати всебічну інформацію. Закликаємо Міністерство закордонних справ, Міністерство юстиції, Генеральну прокуратуру, Національну поліцію зробити все можливе для оскарження вироку і повернення Віталія Марківа додому. При цьому правоохоронні органи України мають продемонструвати італійській стороні свою здатність не лише робити гучні заяви, а й професійно проводити належне розслідування», - наголошується в прес-релізі.

Разом із тим в НСЖУ наголошують, що пряма відповідальність за трагедію, що призвела до загибелі Андреа Рокеллі, лежить на Російській Федерації – країні-агресорі, яка розв’язала війну на сході України.