Найближчим часом відбудеться зустріч української та польської сторін щодо ексгумаційних робіт для пошуку останків загиблих поляків / фото flickr.com/wlodi

Заступник керівника Офісу президента України Вадим Пристайко повідомив, що невдовзі зустрінеться зі своїм польським колегою щодо вирішення питання про ексгумаційні роботи з метою пошуку останків загиблих в часи Другої світової війни поляків.

Читайте такожУ Польщі заявили, що не можуть поступатися Україні у питаннях історичного минулого

Як інформує прес-служба глави держави, про це він сказав на брифінгу сьогодні в Києві.

Відео дня

«Я зустрічався зі своїм колегою – радником президента Польщі Анджея Дуди, і ми домовилися, що найближчим часом зустрінемося для того, щоб допомогти зрушити з мертвої точки всі питання. Ексгумація – лише одне з цих питань», – сказав Пристайко.

Він наголосив, що Україна і Польща мають здійснити кроки, спрямовані на порозуміння. «Ми усвідомлюємо нашу історію й маємо зробити всі необхідні кроки для того, щоб знайти можливість існувати разом. У нас – один спільний ворог, і нам необхідно жити разом у дружбі та мирі», - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, 22 лютого 2018 року віце-прем'єр-міністр, представник України у спільній українсько-польській комісії з історичних питань Павло Розенко повідомив, що Україна просить Польщу відновити зруйновані українські пам'ятники в цій країні, наслідувавши приклад української сторони, яка розслідує будь-які акти вандалізму щодо польських пам'ятників в Україні та відновлює їх. Також Розенко заявив, що відновлення співпраці України та Польщі у питанні спільних робіт з пошуку останків загиблих співвітчизників залежить від рішень Варшави, в тому числі в контексті зміни закону про Інститут національної пам'яті, яким передбачено заборону ідеології українських націоналістів.

17 квітня посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло заявив, що його країна пропонує Україні провести спільні ексгумаційно-пошукові роботи в селі Грушовичі, на місці поховання 12-ти воїнів Української повстанської армії.

12 квітня 2019 року заступник міністра закордонних справ Польщі Марчін Пшидач висловив сподівання, що Україна невдовзі дозволить проведення ексгумаційних робіт з метою пошуку останків поляків, які загинули під час Другої світової війни.

11 липня в МЗС України висловили сподівання на швидке відновлення діалогу між українськими та польськими експертами для вивчення спірних моментів щодо трагічних події, що розгорнулися на Волині у 1943-1945 роках. Цього року виповнюються 76-ті роковини Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків та українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України. Водночас в українському МЗС не погоджуються з однобічною і політизованою оцінкою цих подій з боку польських політиків і дипломатів, про що йдеться в постанові Сейму Польщі від 22 липня 2016 року. Постановою Сейм визнав Волинську трагедію "геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої". Також Сейм проголосив 11 липня національним днем пам’яті жертв цього "геноциду".