Марківа засудили за начебто вбивство фотокореспондентів на Донбасі / фото УНІАН

Боєць Нацгвардії України, учасник АТО Віталій Марків отримав в Італії 24 роки в'язниці в результаті дій місцевих проросійських сил.

Читайте такожПосол в Італії назвав процес над нацгвардійцем Марківим результатом спецоперації Кремля

Про це заявив український дипломат Сергій Корсунський, коментуючи можливий "кремлівський слід" гучної справи, передає «Обозреватель».

Відео дня

На питання, чи причетна РФ до подій в Італії, дипломат заявив: "У мене особисто немає жодних сумнівів у цьому".

Корсунський зазначив, що в італійському регіоні Ломбардія, де проходив суд над нацгвардійцем, при владі перебуває проросійська партія "Ліга півночі".

"Ліга півночі" на півночі Італії контролює всі ці регіони... Це просто, як скласти два і два. Ви пам'ятаєте 2016 рік – на Донбасі загострення, серйозні бої, втрати... І при цьому вони приймають рішення, що треба знімати санкції, треба визнати Крим російським... Їхні думки не грають жодної ролі з точки зору позиції італійської держави в цілому. Але те, що вони ухвалювали такі рішення – у мене жодного сумніву, що це було інспіровано саме "Лігою півночі", тому що вона проросійська", – заявив він.

"Те, що сталося зараз – це просто очевидно... Саме в Ломбардії місцева організація подає позов, суд розглядає, приймає абсолютно незрозуміле рішення. Якщо дізнатися деталі – це якесь знущання над правосуддям. Один єдиний свідок, жодних експертиз, категорична відмова співпрацювати з нами щодо встановлення дійсної ситуації", – зазначив дипломат.

Корсунський також нагадав, що глава МВС Італії Маттео Сальвіні відомий своїми прокремлівськими поглядами.

"Ми знаємо, що все це контролюється міністром внутрішніх справ, який фотографується з Путіним, який на Червоній площі стоїть з його портретом на грудях. Це людина, яка дружить з Ле Пен, з Орбаном та іншими одіозними людьми, які схиляються на бік Росії", – зазначив він.

"Думаю, треба чітко розуміти – це політичне рішення, але все-таки Італія – цивілізована країна, країна ЄС. Я думаю, що буде апеляція в іншому суді, і там треба попрацювати, щоб відстояти нашу позицію. Це політичний вирок – саме так його і треба розглядати", – уклав Корсунський.