РФ незаконно утримує 24 українських моряків / фото УНІАН

На даний час жодних юридичних перешкод для звільнення українських моряків немає.

Про це в ефірі "Прямого" заявив адвокат Микола Полозов.

Читайте такожУ Зеленського сподіваються, що військовополонених моряків звільнять найближчим часом

Відео дня

"На даний час жодних юридичних перешкод для звільнення українських моряків немає. Є наказ трибуналу в якому ця схема передбачена без припинення кримінальної справи на території Росії. Питання тільки у політичній волі Кремля. Те, що їх звільнять, це дуже висока ймовірність. Я не готовий стверджувати, що це буде саме до 21 липня", - повідомив він.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід із Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, трьох із них було поранено. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була поінформувати суд про виконання наказу щодо звільнення українських моряків і суден.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових суден і моряків.

9 липня російські слідчі завершили пред'являти українським морякам обвинувачення, наступна стадія - ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.