Вадим Пристайко / REUTERS

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявляє, що Україна і Росія не мають розбіжностей стосовно так званої "формули Штайнмаєра".

Як передає кореспондент УНІАН, про це Пристайко сказав журналістам.

Читайте такожПристайко анонсував підписання кількох угод про безвіз для України

Відео дня

Зокрема, його запитали, які розбіжності мають Україна і Росія щодо "формули Штайнмаєра".

"Ніяких розбіжностей немає. Формула Штайнмаєра була викладена у спільному листі міністрів закордонних справ Німеччини й Франції", - сказав Пристайко.

При цьому міністр заявив, що "формулу Штайнмаєра" не потрібно підписувати. "Її текст викладений в цьому листі, і лідери погодилися на неї свого часу", - додав Пристайко.

Він нагадав, що 2 вересня у Берліні зовнішньополітичні радники лідерів країн "нормандської четвірки" домовились взяти за основу "формулу Штайнмаєра", погоджену у 2016 році, для проведення наступної зустрічі у "нормандському форматі".

"Ми домовились про те, що ця формула в тому стані, як вона була погоджена у 2016 році, відкриває шлях далі до зустрічі чотирьох лідерів", - сказав Пристайко.

Він пояснив, що домовленість радників про те, що вони рекомендують всім лідерам зустрітись, відбувається у момент, коли виконуються дві умови.

Зокрема, перша умова стосується того, що треба підтвердити у письмовому вигляді готовність того, що закон “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей” тимчасово вступає в дію в момент проведення місцевих виборів на Донбасі, але остаточно стає чинним, коли спостерігачі ОБСЄ підтвердять, що ці вибори пройшли чесно і прозоро.

Пристайко наголосив, що інших положень "формула Штайнмаєра" не містить.

"Ця позиція має бути погоджена всіма сторонами, і письмово повернута лідерам", - зауважив глава МЗС і пояснив, що це дозволяє провести зустріч лідерів "нормандської четвірки".

Крім того, друга умова стосується остаточного розведення сил і засобів у Станиці Луганській, Золотому і Петрівському.

"Все, ніяких більше умов для зустрічі лідерів немає на сьогоднішній момент", - заявив Пристайко.