Нардепів попередили про необхідність дотримуватися норм Конституції / фото УНІАН

Комітет Верховної Ради з питань регламенту, депутатської етики, організації роботи ВР попередив народних депутатів від «Слуги народу» Сергія Литвиненка і Олену Копанчук, яких було спіймано на неперсональному голосуванні, про необхідність дотримуватися норм Конституції.

Читайте такожАрахамія: якщо пропустити мати, то реакції Зеленського на "кнопкодавство" "слуг народу" не було

Як передає кореспондент УНІАН, також було ухвалено рішення про те, що позафракційний народний депутат України Олександр Ковальов повинен прибути на засідання комітету (сьогодні він був на ньому відсутній — УНІАН), щоб або спростувати, або підтвердити факт неперсонального голосування з його боку.

Відео дня

Під час засідання комітету депутат із фракції «Опозиційна платформа — за життя» Наталія Приходько пропонувала звернутися до президента України, керівництва парламенту з приводу необхідності переголосування законопроектів, під час голосування за які були зафіксовані факти неперсонального голосування. Мова йде, зокрема, про закон про імпічмент президента, законопроект щодо будівельних норм.

Але ця пропозиція не була підтримана.

На засіданні парламенту народний депутат України від фракції «Європейська солідарність» Олег Синютка нагадав депутатам від «Слуги народу», що вони підписували меморандум, в якому йшлося про те, що складуть свої депутатські повноваження, якщо будуть «кнопкодавати».

У відповідь на це Копанчук зазначила, що меморандум - це не є документ, а лише акт про наміри, тому немає жодних юридичних підстав для того, щоб вони складали депутатські повноваження.

Під час засідання голова комітету Сергій Кальченко заявив, що депутатів «біс попутав», тому вони голосували за колег, а також запевнив, що така ситуація більше не повторюватиметься.

Як повідомляв УНІАН, у Верховній Раді було зафіксовано випадки неперсонального голосування з боку трьох народних депутатів - Сергія Литвиненка і Олени Копанчук (фракція «Слуга народу), а також позафракційного народного депутата Олександра Ковальова.

Депутати від «Слуги народу» вибачилися за те, що голосували за свої колег, і пообіцяли перерахувати місячну зарплату у благодійні фонди.