Айварас Абромавічус / REUTERS

Генеральний директор державного концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавічус має подвійне громадянство і незаконний допуск до державних таємниць.

Про це повідомляє сайт dubinsky.pro.

"Зовсім нещодавно президент України призначив громадянина Литви та екс-міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавічуса гендиректором держконцерну "Укроборонпром". В результаті чого була порушена ст. 106 Конституції України, адже призначення керівників держпідприємств – прерогатива Кабінету міністрів України. Насправді його повинні були позбавити громадянства України, адже при його отриманні у 2014 році, він дав письмове зобов'язання відмовитись від литовського громадянства, яке так і не виконав", - з'ясували журналісти.

Відео дня

У виданні нагадують, що принцип єдиного громадянства затверджується у статті 4 Конституції України та статті 2 та 19 Закону України «Про громадянство України». Згідно з законодавством, в Україні діє єдине громадянство, і якщо українець отримує додатково ще одне громадянство, то українське втрачає.

"Абромавічус був громадянином Литви, і згідно з чинним законодавством України, щоб отримати посаду в уряді, повинен був стати громадянином України і, відповідно, відмовитися від литовського громадянства. Тоді ж Айварас Абромавічус заявив, що не буде мати подвійного громадянства, і що він втратив литовське громадянство при отриманні українського. Але це виявилося брехнею, адже при отриманні українського паспорта, він, будучи доларовим мільйонером, написав в поясненні, що обов'язковою вимогою Міграційної служби Литви, при здачі громадянства, є оплата мита в розмірі половини його місячного окладу. Мито орієнтовно становила 10-12 тис. гривень і Міністр заявив, що не може заплатити таку велику суму і з цієї причини змушений залишити литовський паспорт", - повідомляє видання.

"Таким чином Айварас Абромавічус був призначений Міністром економічного розвитку України з прямим порушенням законодавчих норм. Крім того, він не розмовляє українською мовою, чим порушив норми статті 7 ЗУ «Про КМ України»: «Членами Кабінету Міністрів України можуть бути громадяни України, які мають право голосу, вищу освіту та володіють державною мовою", - повідомляється в матеріалі.

За інформацією видання, Абромавічус вже почав "підтягувати" в Укроборонпром свою литовську команду.

"Перше його кадрове призначення буде стосуватися державних закупівель. Туди він планує поставити «смотрящими» екс співробітників спецслужб Литви, які мали пряме відношення до ГРУ РФ і тепер займатимуться постачанням прослуховуючого обладнання для СБУ України. Сам же Айварас Абромавічус додатково планує стати таким собі посередником і «рішалою» між Литовськими бізнесменами і Україною", - пишуть журналісти.

Вони нагадують, що до приходу в парламент Абромавічус очолював і керував Київським офісом шведській інвестиційній компанії «East Capital», в якій сам був партнером і співзасновником - йому належало 5,2% акцій всього холдингу. Пакет акцій Абромавичуса був оформлений на шведську компанію Lobiu Sala AB.

"Після того, як у 2002 році він приєднався до «шведів», активи «East Capital» почали дуже сильно збільшуватися за рахунок російського ринку. З цього моменту компанія є одним із найбільших іноземних інвесторів в РФ. Фірма Абромавичуса Lobiu Sala і холдинг East Capital інвестують в акції цілого ряду російських підприємств, в тому числі в акції "Газпрому" і "Сбербанку Росії", - йдеться в матеріалі.

"Компанія East Capital Asset Management володіла 4,45% акцій російського банку "Санкт-Петербург". Найбільший акціонер цього банку російська керуюча компанія "Вірні друзі" (26,1%). Керує банком Олександр Савельєв, якому належить 21,7% акцій. Його прийнято вважати бізнес-партнером Володимира Путіна. За інформацією російського Forbes, міноритарними акціонерами банку "Санкт-Петербург" один час числилися Володимир Путін і Борис Гризлов", - зазначають автори статті.