Порошенко зазначив, що ніякої угоди Штайнмайєра не існує в природі / фото УНІАН

П'ятий президент України, лідер парламентської партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко також заявляє, що "формули Штайнмайєра" не існує.

Читайте такожПристайко запевнив, що у "формулі Штайнмайєра" немає жодного слова про амністію бойовиків

Про це він сказав в ефірі одного з телеканалів.

Відео дня

"Жодної угоди Штайнмайєра не існує в природі. Немає угоди Штайнмайєра. Жодної формули Штайнмайєра, нібито з кимось узгодженої, не існує", - підкреслив Порошенко.

За його словами, були пропозиції міністра закордонних справ Німеччини Франка Вальтера Штайнмайєра, які полягали в тому, щоб після того, як буде сформований компонент безпеки й відбудеться бездоганна організація виборів, після того, як ОБСЄ визнає ці вибори, закон про особливий режим місцевого самоврядування не вводився через два тижні після виборів, коли виборчі комісії підрахують підсумки виборів, а у день виборів, коли ОБСЄ видасть звіт, що вибори є вільними.

"Жодних інших позицій з приводу перетасовки, що ми організуємо виключно політичний процес, а безпека не обговорюємо - це все вигадки Путіна", - підкреслив п'ятий президент.

"Я хочу вам розповісти, я вперше це розповідаю, про останній зустрічі в Берліні з Путіним, Меркель, французьким президентом і мною. Коли Путін сказав: "У нас є формула Штайнмайєра, написана Лавровим". Я кажу: "Вибачте, ось є лист двох міністрів закордонних справ Франції та Німеччини пана Штайнмаєра, вони пояснюють, що це - формула Штайнмайєра. будь ласка, подивіться". Він, Путін, приймає цю форму, читає і говорить: "Ні, це зовсім не те, у нас Лавров написав формулу Штайнмайєра". Я кажу: "Вибачте, жодний Лавров нам нічого не писатиме. Тим більше, що за цим столом сидить сам Штайнмайєр, і ви можете його запитати, пане Путін". Не буду я його питати, ви його переагітували, ми будемо ґрунтуватися на наших пропозиціях - ось це стиль ведення переговорів Росією", - розповів Порошенко.

Він також зазначив, що зацікавлений у відновленні суверенітету України над окупованими територіями, а не над тим, щоб це був "російський анклав, і щоб Росія під дулами представників своїх збройних сил визначала, хто буде обраний на цих виборах".

Екс-президент також розповів про ще одному діалозі з Путіним, коли той запропонував разом узгодити лідерів місцевого самоврядування і провести їх через відповідні вибори, але Порошенко відмовив, зазначивши, що право такого вибору має лише український народ.

"Я також можу вам розповісти ще одну історію, коли Путін запропонував мені, коли ще були діалоги, це, мені здається, був 2015 рік, каже: "Що ви сперечаєтесь. Давайте ми з вами домовимося, кого ми оберемо, і проведемо це через вибори, це єдиний можливий шлях". Я кажу: "Ні, обирати, навіть лідерів місцевого самоврядування, буде український народ. І ні з ким я не збираюся ні узгоджувати, кого обирати, ні віддавати, яку частину повноважень ми делегуємо їм. Є закон - він є рівним для всіх", - резюмував Порошенко.

Як повідомляв УНІАН, "формулу Штайнмайєра" у 2016 році попередньо погодили лідери України, Німеччини, Франції та РФ.

Разом з тим глава МЗС Вадим Пристайко повідомив, що 2 вересня в Берліні радники з питань зовнішньої політики лідерів країн "нормандського формату" взяли за основу раніше узгоджену формулу. За його словами, "формула Штайнмайєра" стосується виключно застосування закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і не містить положень про перебування військ або порядку проведення місцевих виборів на Донбасі. За словами міністра, 31 грудня закінчується термін дії закону, і подальше його продовження потребує внесення змін, які необхідно погоджувати, у тому числі з контрольованими Росією бойовиками.

Представник України в Тристоронній контактної групи, екс-президент Леонід Кучма зазначав, що узгоджене рішення про "формулі Штайнмайєра" мають прийняти лідери країн "нормандського формату".

18 вересня за підсумками зустрічі в Мінську представник Росії в ТКГ Борис Гризлов заявив, що українська сторона на переговорах відмовилася підписати "формулу Штайнмайєра".

У свою чергу прес-секретар екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що реалізація "формули Штайнмайєра" можлива після повного припинення вогню, виведення окупаційних військ і техніки, забезпечення умов для роботи ЦВК і повернення контролю над окупованою частиною українського кордону на Донбасі. Водночас українська сторона не має принципових заперечень по суті так званої "формули Штайнмайєра" про місцеві вибори.

19 вересня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Україна має прийняти "формулу Штайнмайєра" без висування умов.