Ілюстрація / REUTERS

«Формула Штайнмаєра» щодо врегулювання ситуації на Донбасі найближчим часом не буде реалізована.

Про це в спецефірі Громадського сказала Марина Бардіна, народна депутатка від фракції «Слуга народу».

За її словами, реалізація формули напряму залежить від безпеки на Донбасі та встановлення миру.

Відео дня

Читайте такожЗеленський не вважає, що реалізація так званої «формули Штайнмаєра» призведе до громадянської війни в Україні

«Ми бачимо, що ці спроби (розвести війська, ред.) не вдаються, власне, через недотримання тиші. Це наштовхує нас на розуміння, що простої формули не може бути... Ми бачимо, що аби рухатися до формули — має бути забезпечена безпекова складова. А якщо ми зараз бачимо порушення тиші, коли ми говоримо про можливе розведення, яке нам так само необхідне і відбувається певне затягування, то я думаю, що реалізація формули буде можливою навіть не найближчим часом», — зазначила Бардіна.

На уточнююче питання про найближчий час, Бардіна зазначила «протягом року».

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна погоджується на «формулу Штайнмаєра».

«Формула Штайнмаєра» — документ, який запропонував чинний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр ще тоді, коли був міністром закордонних справ ФРН і брав участь на рівні міністрів у зустрічах в нормандському форматі.

«Формула» дуже коротка і передбачає лише, що окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Про виведення військ та контроль з боку України за кордоном до виборів у формулі не йдеться.