Володимир Зеленський і Дональд Трамп / фото REUTERS

Україна не давала офіційної згоди на публікацію владою США стенограми телефонної розмови між президентами Володимиром Зеленським і Дональдом Трампом.

Про це заявив колишній посол України в США Валерій Чалий в інтервʼю LB.ua.

Екс-посол пояснив, що для цього існує певна процедура. Якщо українська сторона в такому випадку погоджується на публікацію стенограми розмови, то для цього необхідно узгодити зняття грифу секретності.

Відео дня

Читайте такожЗеленський пояснив, чому не оприлюднить стенограми розмов з Путіним

«Телефонні розмови мають певний обмежений доступ. У Сполучених Штатах це дуже чітко регламентується: ви це бачили на прикладі останнього скандалу, в якому йшлося про надвисокий ступінь секретності. В Україні також є свої процедурні моменти, які я не можу розголошувати. Знаю точно: для того, щоб дати згоду на публікацію, треба спочатку з документів зняти всі грифи», — зазначив експосол.

Чалий додав, що, наскільки він розуміє, «подібна процедура в Україні не проводилися».

25 вересня Білий дім опублікував стенограму розмови між керівниками України та США. Згідно з нею, Зеленський і Трамп говорили про сина Джо Байдена Хантера. До цього в палаті представників оголосили про початок процедури імпічменту Трампа через його можливого тиск на Зеленського.

26 вересня Спеціальний комітет з розвідки палати представників США оприлюднив текст скарги неназваного співробітника розвідки, який повідомив про тиск на Зеленського з боку Трампа. Скарга базувалася на даних від американських чиновників, які поділилися ними з розвідником.