Україна стала справжньою енергійною демократією в Східній Європі / фото УНІАН

Коли український автократ Віктор Янукович втік в Росію після масових протестів у 2014 році, тисячі громадян змогли потрапити в маєток Межигір’я на околицях Києва. Прості люди, бажаючи побачити, на що схоже шикарне життя втікача за їхній рахунок, знайшли розкішний палац з дорогими люстрами, оздоблений деревом і позолотою. В ньому був приватний кінотеатр, боулінг, поле для гольфа, загін для собак і ферма страусів.

Тунель об’єднував головну будівлю маєтку зі корпусом СПА з кисневою камерою і кімнатами для різного роду масажів. Активісти й журналісти знайшли документи, які члени поваленого режиму викинули в озеро перед втечею, нагадує New York Times.

Читайте також«Цап-відбувайло усім стане в нагоді»: як готуються до повернення «Баті» в Межигір'ї

Відео дня

На диво, маєток Януковича не розграбували. Замість цього Межигір’я зберегли як меморіал корупції, від якої страждала Україна. Територія маєтку стала парком, в якому гуляють сім’ї й фотографуються весільні пари. За 20 доларів ветеран революції проведе відвідувачів у головний будинок на екскурсію, бережно вказуючи на кожен предмет розкоші, куплений за державні кошти.

Межигір’я – нагадування про те, як далеко зайшла Україна за п’ять років після Революції Гідності. Безумовно, в країни досі багато проблем. Але сьогодні вона надзвичайно енергійна демократія у своєму регіоні, наповненому агресивними націоналістами, який скочується до авторитаризму. І саме тому особливо цинічно виглядає той факт, що ДональдТрамп використав американську підтримку для впливу на Україну з метою змусити її відкрити розслідування, які допоможуть йому політично. Україна бореться за очищення від корупційної історії. А тим часом президент США змушує її діяти більш корумповано.

Видання пише, що новий український парламент наповнений молодими реформаторами. Серед них і депутат Жан Беленюк – перший український парламентар африканського походження. Перед тим, як стати головою виборчого штабу Дональда Трампа, Пол Манафорт допомагав Януковичу здобути владу за допомогою етнічного розколу. Нове покоління українських лідерів, яких Трамп якось назвав «жахливими людьми», рухаються в протилежному напрямку.

Читайте такожPolitico: У США цікавляться, що Україна дала Трампу за першу партію Javelin

«Україна, попри все, що сказав Трамп, — це історія успіху в Східній Європі. Якщо Україна досягає успіху, всі в регіоні стежать за цим: в Молдові, Білорусі, на Кавказі, в Центральній Азії. Якщо ж країна скотиться до старих часів або почне рухатися в російському напрямку, регіон буде втрачено», - сказала виданню голова «Громадське» Наталія Гуменюк.

В Конгресі існувала двопартійна згода, що така втрата була б згубною. Але Трамп, вочевидь, не проти, щоб Росія поширювала свій вплив. Він незацікавлений у процвітанні ліберальної демократії в Східній Європі чи в будь-якому іншому регіоні. Для ліберальних українців, які працюють над втіленням західних ідеалів, той факт, що найбільш могутня країна Заходу якраз полишає цей процес, — це нова геополітична ситуація, яка викликає велику тривогу.

Читайте такожThe Economist: Між ЄС і Росією почалося потепління, яке може нашкодити Україні

Тим, хто мріють про більш відкрите суспільство, немає до кого звернутися. Президент Франції Еммануель Макрон зближується з Росією заради стримування впливу Китаю. Велика Британія виходить зі складу ЄС. Українські ліберали бояться, що їх просто «покинули на одинці» з Росією. Видання пише, що в часи Трампа США приєднуються до осі автократів. На відміну від попереднього періоду, коли авторитаризм пройшовся по Європі, зараз демократам у вразливих країнах важко зрозуміти, де їхні союзники.