Голова СБУ Іван Баканов / Фото УНІАН

Голова СБУ Іван Баканов подав президенту Володимиру Зеленському проект нової редакції закону “Про Службу безпеки України”.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

"Проект також було передано до Ради національної безпеки і оборони України, Національному інституту стратегічних досліджень. Законопроект враховує передовий європейський досвід та найкращі міжнародні практики у безпековій сфері. Внесення змін до законодавства – важлива складова реформи, завдяки якій СБУ має трансформуватися у високотехнологічну, мобільну та оптимальну за чисельністю спеціальну службу, здатну ефективно протидіяти новітнім викликам та загрозам державній безпеці України", - повідомили у прес-центрі.

Відео дня

Читайте такожЗеленський призначив уповноваженого з питань контролю за СБУ

Як зазначається, пріоритетними напрямами реформування СБУ є: відмова від невластивих спеціальним державним органам функцій; розширення контррозвідувального вектору роботи; впровадження гнучкої структури; оптимізація кадрового складу; демілітаризація; підвищення рівня соціального забезпечення співробітників; мінімізація ризиків політичного втручання в діяльність органів безпеки; удосконалення порядку міжнародного співробітництва та обміну інформацією з партнерськими спецслужбами; вдосконалення системи демократичного цивільного контролю над діяльністю спецслужби.

Як повідомляв УНІАН, на реформуванні СБУ наполягають іноземні партнери України, зокрема, на позбавленні служби повноважень у сфері боротьби з економічною та організованою злочинністю.

2 вересня Зеленський під час наради з керівництвом Верховної Ради, Кабміну та правоохоронних органів доручив схвалити концепцію реформування СБУ та ухвалити нову редакцію закону про спецслужбу.