Ілюстрація / REUTERS

У Кремлі заявили, що особливого просування у підготовці зустрічі глав «нормандського формату» немає.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в Москві сказав помічник президента РФ Юрій Ушаков.

«Що стосується України, нас дещо непокоїть ситуація, що склалась після того, як певну роботу провели політичні радники лідерів «нормандського формату» між собою, потім їхні домовленості були закріплені рішенням контактної групи в Мінську, зокрема, було підписано узгоджений текст «формули Штайнмаєра», схвалено план-графік розведення на двох ділянках лінії розмежування - біля населених пунктів Золоте та Петровське. Після цього почали надходити досить суперечливі сигнали з Києва», - сказав Ушаков.

Відео дня

Він зазначив, що «українські націоналісти з добровольчих батальйонів «Азов», «Айдар» та «Донбас» прибули до Золотого та Петровського й доклали всіх зусиль, аби не допустити розведення».

Читайте такожНімеччина і Франція розраховують, що зустріч у "нормандському форматі" сприятиме урегулюванню ситуації на Донбасі

Ушаков також нагадав про «суперечливі, неконструктивні заяви прес-секретаря Кучми за підсумками роботи контактної групи, й неясність, яка виходить від інших офіційних представників Києва, зокрема самого Зеленського».

«Зараз особливого просування в контексті підготовки запланованої зустрічі в верхах «нормандського формату» не спостерігається. Хоча бажання провести таку зустріч у всіх сторін є, але наша позиція всім відома - ми хочемо, щоб новий саміт був ретельно підготовлений. Зокрема, щоб був заздалегідь узгоджений проект майбутніх підсумкових рішень, і щоб на цьому саміті були намічені додаткові кроки з реалізації Мінських домовленостей, а не зафіксовано бажання Києва переглянути положення мінського комплексу заходів. Ми готові проводити саміт, але треба його ретельно готувати», - додав Ушаков.

Він повідомив, що сьогодні президент Росії Володимир Путін обговорить у телефонній розмові з президентом Франції Еммануелем Макроном ситуацію в Сирії та в Україні.