Адвокат заявив, що саме прокуратура затягувала розслідування стосовно суддів ОАСК / фото УНІАН

Термін досудового слідства у справі суддів Окружного адмінсуду Києва (ОАСК) закінчився 2 листопада. Відповідно до закону, зараз у прокуратури є два варіанти подальших дій: передати справу в суд або закрити її, заявив адвокат суддів Окружного адмінсуду Андрій Заєць під час прес-конференції в Києві у понеділок.

Справу буде закрито через відсутність складу злочину, переконаний адвокат.

“Замість повідомлення про передачу в суд і рапортів про те, що вони (прокуратура – ІФ) зібрали докази і готові довести гучні звинувачення, ми бачимо тільки малозрозумілі заяви. З них випливає, що справа до передачі в суд не готова. Що, нібито, в цьому винен Шевченківський суд, який не дав прокуратурі додаткового часу для проведення розслідування. Але це неправда", - заявив він.

Відео дня

Адвокат повідомив про те, що саме прокуратура затягувала розслідування, неодноразово змінюючи підслідність справи.

“Нагадаємо, що клопотання про обшук в ОАСК розглядав Деснянський районний суд Чернігова у кримінальному провадженні 2014 року - у так званій «справі Майдану». Потім директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник намагався передати справу в СБУ. Зрештою, вона опинилася в Шевченківському суді. І зараз представники прокуратури кажуть, що судді Шевченківського суду не встигли розглянути їхнє подання. Але при цьому вони не говорять про те, що сама прокуратура заявила відвід суддів Шевченківського суду, оскільки ті проходили у «справі Майдану». Тобто прокуратура сама зробила все, щоб рішення не було ухвалено вчасно", - заявив юрист.

Він також спростував заяви чиновників ГПУ про те, що їм не вистачило часу провести експертизу так званих «плівок Вовка», які НАБУ оприлюднило на своєму Youtube-каналі, і які викликали великий резонанс.

“Експертиза проводиться не місяцями. Достатньо кілька тижнів. Більш того, насправді, експертиза цих записів була проведена по іншій справі. У рамках кримінального провадження, зареєстрованого на підставі заяви захисту про втручання в роботу суду, була проведена експертиза. Експертизу провів відомий державний орган, назву якого ми не можемо вказати через таємницю слідства, але це орган, який завжди проводить в Україні такі експертизи. І цей орган визнав, що записи змонтовані. На записах чути безперервний текст у вигляді діалогу: запитання-відповідь. І саме там був монтаж. Експерти виявили, що у різних реплік різний фон. Тобто дві людини щось говорили в різних місцях і в різних ситуаціях, а це змонтували так, ніби це була розмова між ними. Також експерти дійшли висновку, що неможливо ідентифікувати голоси», - розповів Заєць.

Крім того, за його словами, була проведена експертиза щодо втручання в систему розподілу справ між суддями. У висновку зазначено, що єдине втручання в систему було зафіксовано 26 липня 2019 – у день проведення обшуку.

“При цьому експерти наголошують, що під час цього підключення, тобто під час обшуку, можна було внести зміни по всій базі даних, які надалі неможливо виявити. Тобто, якщо там і були якісь факти зловживань або відсутності зловживань, то під час обшуку вони були знищені самими прокурорами", - розповів юрист.

На його думку, дані факти свідчать про те, що шансів довести обвинувачення в суді у прокуратури не було спочатку і що річ не в тім, що прокуратурі забракло часу.

“Більш ніж ймовірно, що справу з самого початку не планувалося доводити до суду. Занадто багато маніпуляцій, процесуальних порушень - справа не мала шансів і це не могли не розуміти в ГПУ. Саме тому там тягнули час, щоб отримати "поважну" причину тихо і без розголосу "поховати" незручну для них справу", - припускає юрист.

На користь цього припущення, на його думку, промовляє і те, що в ГПУ взагалі не проводили ніякого розслідування.

“За весь час з початку слідства НАБУ і ГПУ не провели жодної слідчої дії. Після вручення підозр, а це сталося ще в липні, до сьогоднішнього дня нічого не відбувалося", - зазначив він.

Заєць переконаний, що «розслідування» справи закінчилося після того, як прокурори виступили з гучними звинуваченнями.

“Більше в ГПУ нічого не робили і не планували робити. Мета була тільки «вкинути» гучні звинувачення в ЗМІ і потім тихо поховати справу... Ніякої гучної справи з самого початку не було. Неправильно говорити про кримінальну справу в принципі - це була виключно піар-кампанія. Її метою могло бути втручання в діяльність судової системи шляхом дискредитації ОАСК та його суддів. Це також могла бути спроба колишнього керівника відділу спецрозслідувань прокуратури Горбатюка зберегти своє крісло, відвернути увагу суспільства від провальних результатів розслідування справ Майдану", - підкреслив адвокат суддів ОАСК.

Він не став робити припущень з приводу того, яку мету переслідували в НАБУ і ГПУ. За словами юриста, це неважливо.

“Важливо те, що йдеться про порушення закону співробітниками ГПУ і НАБУ, про грубе втручання в діяльність судової системи. І, очевидно, ці факти мають бути розслідувані правоохоронними органами. Ми зараз розглядаємо можливість подання відповідних заяв та порушення кримінальних справ", - заявив адвокат.

26 липня детективи Національного антикорупційного бюро і Генпрокуратури прийшли в Окружний адмінсуд Києва з обшуками. Як повідомляв тоді начальник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк, керівництво і четверо суддів Окружного адмінсуду Києва звинувачують у втручанні в діяльність низки судів, міністерств і відомств.

НАБУ також оприлюднило нібито записи розмов суддів ОАСК, що стосуються втручання суду в роботу інших органів влади.

Глава ОАСК Павло Вовк тоді заявив, що опубліковані записи змонтовані. У суді звинувачення називали необґрунтованими й заявляли про політичний тиск на суд.