Понад половина українців не хоче зняття мораторію на продаж землі / фото УНІАН

Дві третини українців (67,7%) підтримують проведення референдуму про ринок землі, а більшість з тих, хто прийшов би на референдум, проголосували б за продовження мораторію на продаж сільгоспземель.

Читайте такожДепутати завтра розглянуть законопроекти про ринок землі

Про це свідчать результати соцопитування Центру Разумкова "Ставлення громадян до запровадження ринку землі та скасування мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення", яке проводилося з 1 по 7 листопада.

Відео дня

Зазначимо, що раніше сьогодні президент України Володимир Зеленський заявив, що іноземці та іноземні компанії отримають право купувати українську землю, лише якщо на це дасть згоду український народ на референдумі.

Згідно з дослідженням, 77,6% респондентів взяли б участь у такому референдумі, якби він проходив у найближчу до дати опитування неділю. Не прийшли б на нього 11,2% опитаних, решта не визначилися з відповіддю.

При цьому лише 20,5% українців вважають, що питання про запровадження ринку землі не потрібно виносити на референдум.

Якби такий референдум відбувся, то 63,4% всіх опитаних проголосували б за продовження мораторію на купівлю-продаж сільгоспземель.

Водночас, 20,1% всіх опитаних проголосували б за запровадження ринку землі і зняття мораторію.

Ставлення до відкриття ринку сільгоспземель серед міського і сільського населення наступне: "проти" проголосували б 60,9% міських жителів і 68,9% сільських жителів. Запровадження ринку землі та скасування мораторію підтримали б 20,6% міських жителів і 18,9% сільських жителів.

Під час дослідження було опитано 2015 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України, за винятком Криму і окупованих територій Донецької і Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Як повідомляв УНІАН, 26 вересня Кабінет міністрів України подав до Верховної Ради законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення".

Урядовий законопроект зокрема, передбачає відкриття ринку землі з 1 жовтня 2020 року і допуск до купівлі землі іноземців.

На даний момент у Верховній Раді зареєстровано 11 редакцій законопроекту про ринок землі.

18 жовтня Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики рекомендував парламенту прийняти за основу альтернативний законопроект (№ 2178-10), який не допускає до купівлі землі іноземців до 1 січня 2024 року.

Верховна Рада має намір 12 листопада розглянути в першому читанні всі законопроекти про ринок землі.