Ігор Мазур розповів, чим буде займатись в Польщі найближчими днями / Фейсбук Людмила Денісова

Затриманий у Польщі за запитом РФ український ветеран Ігор Мазур заявив, що в очікуванні суду буде займатись «українською пропагандою» та шкодити російським інтересам.

Читайте такожРосії імовірно відмовлять у задоволенні запиту щодо Мазура – голова українського бюро Інтерполу

Таку заяву українець зробив в інтерв’ю «Главкому», відповідаючи на питання журналіста.

Відео дня

«Буду зустрічатися з викладачами вузів у Любліні. Мені запропонували провести кілька зустрічей з молоддю. Я буду займатися весь цей час українською пропагандою в Польщі. Буду й далі шкодити позиціям і інтересам Росії тут. Я не буду просто сидіти на дивані і читати книжку. Думаю, у мене буде насичена програма. Хоча й не така, якою могла би бути, якби я був абсолютно вільним. Думаю, що від мене буде якась користь для української і польської справи», – сказав він.

За словами Мазура, він їхав до Польщі на конференцію, яка була присвячена польсько-українським стосункам у розрізі протистояння з Росією.

Українець допускає, що з врахуванням судових процесів може затриматись в Польщі на місяць, або й більше.

 Як повідомляв УНІАН, 9 листопада в Польщі за запитом Росії затримали одного з лідерів «УНА-УНСО», ветерана війни на Донбасі, співробітника Секретаріату уповноваженого ВР з прав людини Ігоря Мазура (позивний «Тополя»). До Польщі він їхав на запрошення віце-спікера польського сейму Беати Мазурек.

У Росії звинувачують Мазура у тому, що він начебто у 1994-2000 роках брав участь у бойових діях на території Чечні. У цій справі фігурують також український екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та колишні українські в’язні Кремля Микола Карп’юк і Станіслав Клих, звільнені в межах обміну між Україною та Росією 7 вересня.

Сам Мазур російські звинувачення відкидає.

10 листопада польська прокуратура відпустила Мазура на поруки українського консула в Любліні. На час очікування і розгляду екстрадиційного запиту Мазур буде проживати в генеральному консульстві в Любліні.