Уламки МН17, ілюстрація / REUTERS

Україна вважає своїм моральним обов’язком довести в Міжнародному суді ООН відповідальність Росії за збиття літака рейсу МН17 і постачання зброї, за допомогою якої скоювались теракти в українських містах.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль сказала на брифінгу в Києві.

Читайте такожПутіна вдасться засудити за фінансування тероризму, але "не в близькій перспективі" – МЗС

Відео дня

«Ми виходимо з того, і суд нас підтримав, що ніхто не може уникнути відповідальності і нікому не дозволено безкарно порушувати права людини, норми міжнародного права», - заявила вона.

За словами Зеркаль, Київ наполягає, що «всі мають нести відповідальність за порушення незважаючи на розмір, стан, членство в Раді безпеки ООН».

«Без огляду на все це порушення мають бути відомі усьому світовому суспільству, і Росія зараз вже має виправдовуватись і доводити, як саме вона запобігала і не допускала фінансування тероризму своїми особами. Суд наголосив на тому, що це всі посадові особи, які уповноважені на виконання функцій держави. Чому це важливо? Тому що зараз у своєму меморандумі, який РФ має представити наступного року, вони мають вже доводити, які вони вживали заходи для того, щоб забезпечити відповідне слідство, недопущення (фінансування тероризму – УНІАН), правове співробітництво по всіх фактах і по всіх показах, які ми наводимо у своєму меморандумі та додатках», - сказала Зеркаль.

Заступник міністра зауважила, що Україна просить суд ООН встановити скоєні Росією порушення, припинити їх і компенсувати всі збитки.

«Ми вважаємо, що наш моральний обов’язок - довести, що РФ та російські посадові особи винні у збитті МН17, що вони винні у постачанні зброї на територію України, завдяки якій були скоєні терористичні акти в Маріуполі, Волновасі, Краматорську, Харкові. Усе це відбувалося за фінансової підтримки російських посадових осіб, і російські посадові особи були свідомі того, задля чого вони надають цю зброю та цю підтримку», - наголосила вона.

Зеркаль висловила сподівання, що справа проти Росії у Міжнародному суді ООН буде доведена до кінця, будуть встановлені винні, і вони понесуть за це відповідальність.

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада Міжнародний суд ООН вирішив, що має юрисдикцію розглядати позов України до Росії через фінансування нею тероризму на Донбасі, відповідно до Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, а також через порушення прав кримських татар і українців в окупованому Криму - відповідно до Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Зокрема, суд відхилив попередні заперечення РФ за позовом. Тепер суд має розпочати розгляд позову України по суті.

Зеркаль прогнозувала, що до Різдвяних канікул Міжнародний суд ООН вирішить всі процедурні моменти з розгляду по суті.