У МЗС окреслили вимоги до Росії в суді ООН / фото УНІАН

Україна добиватиметься від Росії в Міжнародному суді ООН компенсації збитків у справі про порушення Москвою міжнародних конвенцій про ліквідацію всіх форм расової дискримінації та про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль сказала на брифінгу в Києві.

Читайте такожПутіна вдасться засудити за фінансування тероризму, але "не в близькій перспективі" – МЗС

Відео дня

«Ми просимо суд, по-перше, встановити порушення, по-друге - припинити порушення, по-третє, компенсувати збитки, пов’язані з цими порушеннями», заявила вона.

Також Зеркаль зауважила, що остаточна сума компенсацій ще не визначена, оскільки триває підрахунок.

«Щодо збитків. Збитки підраховуються на останньому етапі, коли встановлені факти порушень. На підставі встановлених фактів порушень сторона, яка постраждала, у даному випадку Україна, має подати калькуляцію щодо того, яку компенсацію вона вимагає у зв’язку з цими порушеннями. Це все має бути зроблене після встановлення фактів, а факти будуть встановлені на підставі вивчення судом українського і російського меморандуму. Потім усні слухання, потім рішення суду, і вже після цього рішення суду буде ще додатковий раунд, який визначатиме саме питання компенсації», - резюмувала Зеркаль.

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада Міжнародний суд ООН вирішив, що має юрисдикцію розглядати позов України до Росії через фінансування нею тероризму на Донбасі, відповідно до Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, а також через порушення прав кримських татар і українців в окупованому Криму - відповідно до Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Зокрема, суд відхилив попередні заперечення РФ за позовом. Тепер суд має розпочати розгляд позову України по суті.

Зеркаль прогнозувала, що до різдвяних канікул Міжнародний суд ООН вирішить усі процедурні моменти з розгляду по суті.

Як повідомляв УНІАН, заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила, що доведення в Міжнародному суді ООН відповідальності Росії за збиття літака рейсу МН17 і постачання зброї, за допомогою якої скоювались теракти в українських містах, є моральним обов’язком України.