МЗС високо оцінює шанси на перемогу у суді ООН / фото УНІАН

Україна має великі шанси перемогти у Міжнародному суді ООН у справі про порушення Росією міжнародних конвенцій про ліквідацію всіх форм расової дискримінації та про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль сказала на брифінгу в Києві.

Читайте такожЗеркаль назвала ім’я свого ймовірного наступника на посаді представника України у справі проти РФ

Відео дня

«Російські ЗМІ і російське МЗС завжди стверджують, що всі наші (українські – УНІАН) позови будуть відхилені... Дійсно, росіяни дуже сильні в дипломатії і в міжнародному праві, але ситуація змінюється, і ми вже не слабші, і ми готувалися дуже ретельно. Для нас був дуже важливим досвід, який ми отримали в 2017 році під час слухань щодо попередніх заходів. Ми зробили дуже багато для себе висновків», – заявила вона.

Зеркаль зауважила, що Київ готував свій меморандум з доказами в Міжнародному суді ООН, виходячи з необхідності перевіряти факти і надавати ґрунтовний аналіз усієї інформації, отриманої від правоохоронних органів України.

«У цьому меморандумі разом з додатками є експертизи, зроблені іноземними фаховими інституціями. Ми залучали військових з Британії, які проводили артилерійську експертизу в Маріуполі, Краматорську і Волновасі. Ми співпрацювали з Bellingcat. Він робив окремий аналіз того, як постачався 53-ю (зенітно-ракетною російською – УНІАН) бригадою «Бук» (зенітно-ракетна установка, з якої ймовірно збили літак рейсу МН17 – УНІАН). Тепер Росія має відреагувати», - наголосила вона.

За словами Зеркаль, «те, що ми бачили в їхніх матеріалах, які вони подавали під час попередніх заходів, вони надавали інформацію зі своїх ЗМІ. Зазвичай це було Russia Today. Якщо вони будуть притримуватися цього ж принципу, то думаю, що в нас є великі шанси по всіх фактах виграти», - заявила Зеркаль.

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада Міжнародний суд ООН вирішив, що має юрисдикцію розглядати позов України до Росії через фінансування нею тероризму на Донбасі, відповідно до Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, а також через порушення прав кримських татар і українців в окупованому Криму - відповідно до Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Зокрема, суд відхилив попередні заперечення РФ за позовом. Тепер суд має розпочати розгляд позову України по суті.

Зеркаль прогнозувала, що до Різдвяних канікул Міжнародний суд ООН вирішить всі процедурні моменти з розгляду по суті.