Адвокати закликають не допустити зупинки слідства у справах Майдану / фото УНІАН

У Громадській організації «Адвокатська дорадча група» вимагають проведення позачергової сесії Верховної Ради для ухвалення норми, яка дозволить зберегти слідство у справах Майдану.

Про це повідомляється на сторінці Адвокатської дорадчої групи, яка представляє інтереси потерпілих в справах Майдану, у соціальній мережі Facebook.

Читайте такожДонський заявив, що матеріали у справах Майдану, які могли зникнути з ГПУ, створені при Трубі

Відео дня

«Вимагаємо від президента скликати позачергову сесію Верховної Ради і проголосувати норму, яка дозволить зберегти слідство у справах Майдану», - заявляють у Адвокатській дорадчій групі.

«Вимагаємо не передавати провадження у справах Майдану до ДБР до прийняття поправки, створення управління по Майдану в ДБР і переведення туди слідчих з ГПУ», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, з 20 листопада прокуратура втрачає повноваження розслідувати кримінальні провадження, тому всі справи щодо злочинів проти активістів Революції Гідності мають бути передані до Державного бюро розслідувань.

Парламент 15 листопада, незважаючи на вимоги потерпілих у справах Майдану, їхніх адвокатів та громадськості, не вніс зміни до закону про ДБР, якими передбачено, що слідчі з Генпрокуратури, поліції, Служби безпеки, а також прокурори Генпрокуратури, які розслідували ці справи, змогли поза конкурсом перейти до відповідного підрозділу ДБР. Разом з тим у ДБР навіть не створено такий підрозділ.

16 листопада адвокат родин Небесної сотні Євгенія Закревська заявила, що з 20 листопада слідство у справах Майдану буде зупинено щонайменше до 3 грудня. «Норму про забезпечення слідства у справах Майдану після 20.11.2019 Верховна Рада не проголосувала... «не встигла». Наступна спроба лише 3.12. Тобто 20.11.2019 в нас таки «чорна діра». Передавати справи нема кому, нема куди. І тому цього не можна робити. А слідство – зупиняється», - написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Раніше, 14 листопада, близько 100 громадських активістів, родичів загиблих учасників Революції гідності та потерпілих під час подій Майдану пікетували Офіс президента з вимогою до глави держави до 20 листопада скоординувати дії Верховної Ради, ГПУ та ДБР, щоб не допустити призупинення розслідування справ Майдану.