Захоплені Росією українські військові кораблі прямують в Одесу / фото УНІАН

Захоплені Росією у листопаді 2018 року українські військові катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» прямують в Одесу.

Про це заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль повідомила у соціальній мережі Facebook.

«Поки «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу» прямують додому в Одесу, команда Міністерства закордонних справ прямує в Гаагу, де вже в четвер відбудуться перші слухання арбітражного трибуналу у справі щодо порушення імунітету трьох українських військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів (Україна проти Російської Федерації) за Конвенцією ООН з морського права», - написала вона.

Відео дня

Читайте такожРосія поверне Україні захоплені кораблі ВМС 18 листопада

Заступник міністра додала, що «боротьба за хлопців і кораблі почалася з моменту їх незаконного затримання».

Вона зауважила, що «довгий час всі наші політико-дипломатичні зусилля та зусилля наших партнерів із їхнього повернення додому були марними».

«1 квітня 2019 року, згідно з вимогами Міжнародної Конвенції ООН з морського права, ми повідомили Російську Федерацію про спір за Конвенцією ООН з морського права. Бо захоплення і утримування українських військово-морських кораблів та членів їхніх екіпажів є грубим порушенням Росією імунітетів військових кораблів, гарантованих нормами міжнародного звичаєвого і морського права. Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року на запит України зобов‘язав Росію негайно повернути під контроль України «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу» на 24 члени їхніх екіпажів. Проте наказ Міжнародного трибуналу не був і не є самоціллю. Наша мета - встановлення порушення права, відновлення його і отримання належної компенсації», - зазначила Зеркаль.

У цьому зв'язку заступник міністра наголосила, що «саме це і закладено в позові МЗС від 1 квітня 2019 року».

Крім того, вона додала, що українська сторона збирається «довести всьому світу і арбітражному трибуналу, що прохід 25 листопада 2018 року був мирним і законним, а дії Російської Федерації, в тому числі щодо кримінального переслідування наших моряків, є порушенням норм міжнародного права».

Як повідомляв УНІАН, 17 листопада захоплені українські військові катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу», в супроводі російської берегової охорони вивели з акваторії «Генмолу» в Керчі. Повідомлялось, що судна в супроводі російських кораблів прямували Керченською протокою в бік Чорного моря.

Довідка УНІАН. 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, трьох з яких було поранено, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ. 7 вересня поточного року українські моряки повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами.