Айварас Абромавічус / фото УНІАН

Подвійний громадянин Литви та України, колишній міністр економічного розвитку і торгівлі України, а нині Генеральний директор державного військово-промислового концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавічус грубо порушив Закон про громадянство Литовської Республіки і повинен бути позбавлений громадянства цієї країни.

Про це йдеться в матеріалі литовської газети Lietuvos Rytas.

Як йдеться у статті, за литовськими законами, Абромавічус мав звернутися за дозволом до уряду Литовської Республіки, щоб працювати міністром економіки України і генеральним директором Укроборонпрому, але такого дозволу він не попросив.

Відео дня

"Абромавічус не звертався в уряд за таким дозволом, коли був міністром України", - заявив виданню колишній прем'єр-міністр Литви Альгірдас Буткявічюс.

Крім того, колишній суддя Конституційного суду Литви, авторитетний професор конституційної юстиції Вітаутас Синкявичюс заявив, що громадянин Литовської Республіки, який вступив на державну службу іншої країни, включаючи політичні посади, і при цьому не отримав дозволу уряду Литви, повинен бути позбавлений громадянства.

Професор підкреслює, що таке рішення має бути прийнято, навіть якби цей громадянин на сьогоднішній день вже не перебував на державній службі іншої країни.

Також у статті зазначається, що за законодавством Литви державна служба іншої держави включає і роботу в організаціях, яким надані функції державного управління, і для роботи на посаді у такій організації вимагається громадянство іншої держави.

Як пише Lietuvos Rytas, посаду генерального директора Укроборонпром якраз підпадає під таку категорію. Тому що, за "Законом України про особливості управління об'єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі" та згідно Статуту державного концерну "Укроборонпром", концерн виконує ряд функцій державного управління.

Як зазначається в матеріалі, глава "Укроборонпрому" теж повинен отримати і доступ до державних таємниць від Служби безпеки України, а такий доступ за "Законом України про державну таємницю" видається тільки громадянам України.

Таким чином, пише Lietuvos Rytas, Айварас Абромавічус систематично порушує Закон про громадянство Литовської Республіки, не звертаючись до уряду Литви за дозволом на роботу головою "Укроборонпрому".

Lietuvos Rytas пояснює, що Абромавічус не звернувся за дозволом до уряду Литви працювати міністром економіки України, а зараз генеральним директором Укроборонпрому, тому що в Україні стало б відомо, що він не виконав свого зобов'язання, даного в грудні 2014 року, коли отримував громадянство України від тодішнього Президента України Петра Порошенка, - протягом двох років відмовитися від громадянства Литовської Республіки.

Тоді з'ясувався б той факт, що він публічно брехав, що він автоматично втратив громадянство Литви, коли набув громадянства України, відзначають литовські журналісти.

Радник міністра внутрішніх справ Литви Божена Заборовська-Зданович підтвердила виданню, що насправді Абромавічус не звернувся в Департамент міграції Литовської Республіки з проханням відмовитися від громадянства Литовської Республіки, а навпаки попросив зберегти громадянство Литви. Lietuvos Rytas також опублікував інформацію Державної прикордонної служби України про те, що в 2019 році Абромавічус перетинав кордон України з діючими паспортами України та Литовської Республіки.