Євромайдан / фото УНІАН

Родичі загиблих учасників Революції гідності і адвокати потерпілих у справах Майдану вимагають від президента України Володимира Зеленського скликати позачергове засідання Верховної Ради, щоб до 20 листопада внести зміни до закону про Державне бюро розслідувань.

Про це йдеться у відповідній заяві, опублікованій громадською організацією «Адвокатська дорадча група».

У ній зазначається, що минулого пленарного тижня парламент так і не виніс на обговорення і голосування відповідні правки до закону про ДБР.

Відео дня

«Верховна Рада в п'ятницю, 15 листопада, зневажила рідних загиблих і поранених - всіх потерпілих у справах Майдану, і всіх, хто бажає справедливості. Депутати цинічно проігнорували шанс врятувати слідство у справах Майдану. «Не встигли» розглянути правку, яка дозволяє частині слідчих по Майдану перейти в ДБР і зберегти розслідування (йдеться про поправку №318 до законопроекту №2116)», - наголошують автори заяви.

«Вимагаємо від президента скликати позачергову сесію Верховної Ради і проголосувати норму, яка дозволить зберегти слідство у справах Майдану. Вимагаємо не передавати ці провадження до ДБР до прийняття поправки, до створення управління по Майдану в ДБР і переведення туди слідчих і прокурорів, які вже розслідують справи Майдану», - підкреслюється у заяві.

Читайте такожПристайко пояснив, як узгодити закон про статус Донбасу з ОРДЛО

Як повідомляв УНІАН, 15 листопада Верховна Рада перенесла розгляд проект закону про внесення змін до закону «Про Державне бюро розслідувань» щодо удосконалення діяльності ДБР. Цей законопроект був ухвалений в першому читанні 17 жовтня.

17 листопада у громадській організації «Адвокатська дорадча група» вимагали проведення позачергового засідання Верховної Ради для ухвалення норми, яка дозволить зберегти слідство у справах Майдану. Адвокат родин Небесної сотні Євгенія Закревська зазначила, що з 20 листопада слідство у справах Майдану буде зупинено щонайменше до 3 грудня. «Норму про забезпечення слідства у справах Майдану після 20.11.2019 Верховна Рада не проголосувала... «не встигла». Наступна спроба лише 3.12. Тобто 20.11.2019 в нас таки «чорна діра». Передавати справи нема кому, нема куди. І тому цього не можна робити. А слідство – зупиняється», - написала вона на своїй сторінці у Facebook.

З 20 листопада прокуратура втрачає повноваження розслідувати кримінальні провадження, тому всі справи щодо злочинів проти активістів Революції гідності мають бути передані до Державного бюро розслідувань. Парламент 15 листопада, незважаючи на вимоги потерпілих у справах Майдану, їхніх адвокатів та громадськості, не вніс зміни до закону про ДБР, якими передбачено, що слідчі з Генпрокуратури, поліції, Служби безпеки, а також прокурори Генпрокуратури, які розслідували ці справи, змогли поза конкурсом перейти до відповідного підрозділу ДБР. Разом з тим у ДБР навіть не створено такий підрозділ.

Раніше сьогодні, 18 листопада, голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що вважає малоймовірним проведення позачергового засідання парламенту для розгляду законопроекту щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань.