Ілюстрація / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ не виключають виплату Росією компенсації за завдані збитки через захоплення українських кораблів та моряків біля Керченської протоки минулого року.

Читайте такожКремль відкидає зв'язок між поверненням Україні кораблів і рішенням Міжнародного трибуналу з морського права

Як повідомила речниця МЗС Катерина Зеленко в ефірі Радіо Свобода, про це офіційний Київ зможе говорити на більш пізньому етапі Міжнародного трибуналу з морського права.

Відео дня

"Це дасть нам можливість на більш пізньому етапі говорити про сплату з боку Російської Федерації компенсації за завдані збитки. Попереду в нас дуже ретельна експертиза перевірки цих суден. Спочатку треба їх побачити, в якому вони вигляді, чи не було з них вилучено техніку, обладнання, документацію. Тобто багато елементів, які потім можуть становити речові докази. І лише на підставі цього, як буде рішення арбітражного трибуналу, можемо говорити про якісь суми", - зазначила вона.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксира «Яни Капу» і катерів «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з яких були поранені, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ. 7 вересня моряки повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами.

17 листопада катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» у супроводі російської берегової охорони вивели з акваторії «Генмолу» в Керчі.

Сьогодні, 18 листопада, кораблі в акваторії Чорного моря рухаються в напрямку материкової України.