Повернення кораблів біля причальної стінки чекали їх екіпажі, звільнені з російського полону / УНІАН

В Україну повернулися захоплені Росією у листопаді 2018 року буксир «Яни Капу» і катери «Бердянськ» і «Нікополь».

Як йдеться в повідомленні на сайті Міністерства оборони України, повернуті Росією кораблі прийшли у порт Очаків у супроводі буксирів «Титан», «Гайдамака» та пошуково-рятувального корабля «Сапфір», які ще 16 листопада вийшли з портів Одеси, Чорноморська та Южного.

Читайте такожПравильний крок РФ - Столтенберг прокоментував повернення кораблів Україні

Відео дня

За словами командувача Військово-морських сил Збройних сил України адмірала Ігоря Воронченка, є інформація про те, що росіяни на згаданих захоплених кораблях демонтували деякі засоби зв’язку та навігаційне обладнання.

"Будуть проведені слідчі дії Державним бюро розслідування, військовою прокуратурою, після чого ми матимемо повну картину щодо стану переданих кораблів. Це дасть змогу передати інформацію для надання правової оцінки діям Російської Федерації до українських і міжнародних судових інстанцій", - заявив Воронченко.

Також сказано, що на повернення кораблів біля причальної стінки чекали їхні екіпажі, звільнені з російського полону у вересні цього року.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксира «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з яких були поранені, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ.

7 вересня українські моряки повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами.

17 листопада захоплені українські військові катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» у супроводі російської берегової охорони вивели з акваторії «Генмолу» в Керчі.

18 листопада у ВМС ЗСУ заявили, що розпочато процес передачі катерів і буксира.

Сьогодні, 20 листопада, командувач Військово-морськими силами Збройних сил України адмірал Ігор Воронченко повідомив, що кораблі доставляють буксиром, швидкість руху дуже маленька. «Вони своїм ходом не йдуть. Росіяни їх угробили. Познімали навіть плафони, розетки і унітази. Так що ми ще покажемо усьому світу варварське ставлення росіян», - сказав він.