Ілюстрація REUTERS

Українська сторона в рамках першого етапу обміну у форматі «всіх на всіх» розраховує на повернення 77 українських заручників з окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Про це представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Валерія Лутковська повідомила в коментарі УНІАН.

«77 осіб – це та кількість осіб, які ми можемо повернути станом на сьогодні. Це підтверджені особи з боку Донецька (53 особи) та Луганська (24 особи)», - заявила вона.

Відео дня

За словами Лутковської, наступне засідання Тристоронньої контрактної групи, в рамках якого буде обговорюватись питання обміну, відбудеться 18 грудня.

Читайте такожУкраїна та Росія домовилися провести обмін полоненими до Нового року – ЗМІ

Вона зауважила, що процес погодження списків і підтвердження людей ще триває. «Перший крок (обміну – УНІАН) – це всі підтверджені на всіх підтверджених, а другий крок – всі розшукувані на всіх розшукуваних, тому що ми знаємо, що люди там є, у нас є довідки, які підтверджують, що вони знаходяться в місцях позбавлення волі, але їх не підтвердили ще в ході наших перемовин», - сказала вона.

За словами Лутковської, наразі зарано говорити про те, як можуть відбутись переговори 18 грудня, але «дуже може бути, що нам підтвердять усіх тих, по кому в нас є підтвердження. Це ж залежить від політичного сигналу і політичної волі».

«У нас у списку тих, кого ми розшукуємо, є, по суті, ті, хто є безвісти зниклими – по них у нас немає матеріалів. Але там, де є матеріали, можливо, нам їх підтвердять. Не хочу зараз ні надавати зайву надію родичам, ні збентежувати суспільство, оскільки цифри зараз – це не найголовніше», - зауважила вона.

Як повідомляв УНІАН, в комюніке за результатами саміту в «нормандському форматі» вказано, що лідери України, Німеччини, Франції та РФ заохочують Тристоронню контактну групу сприяти звільненню та обміну утримуваними особами, пов’язаними з конфліктом, до кінця року на основі принципу «всіх на всіх», починаючи з «усіх встановлених на всіх встановлених».

10 грудня президент України Володимир Зеленський після завершення «нормандського саміту» заявив про погодження обміну, в рамках якого звільнять 72 українських заручників з ОРДЛО.