КВУ дав оцінку роботі Ради IX скликання / фото УНІАН

У Комітеті виборців України констатували, що однією із основних проблем у роботі Верховної Ради IX скликання залишається проблема законодавчого спаму.

Як передає кореспондент УНІАН, представники КВУ на брифінгу в Києві оприлюднили дослідження про підсумки роботи другої сесії (вересень 2019 року - січень 2020 року) Верховної Ради IX скликання.

Читайте такожДруга сесія Верховної Ради була "надзвичайно скандальною" - КВУ

Відео дня

Так, аналітик КВУ Денис Рибачок зазначив, що проблема «законодавчого спаму» є дуже серйозною.

За його словами, народні депутати подають надзвичайно велику кількість законопроектів і «половина законопроектів, і навіть трохи більше, отримують негативні висновки головного науково-експертного управління ВР - це юридично неграмотні документи, це не реалістичні документи».

«За 5 місяців у ВР було зареєстровано 1 тис. 317 законопроектів, то це приблизно 10 законопроектів в день», - зазначив Рибачок.

У КВУ зазначають, що народні депутати часто реєструють законопроекти з метою самопіару, оскільки саме у такий спосіб народні депутати можуть прозвітувати перед виборцями про свою «ефективність».

При цьому у КВУ зазначають, що часто політики сприймають закон «як єдиний спосіб вирішення всіх проблем, особливо це стосується спроб вирішення місцевих проблем з боку депутатів-мажоритарників, коли ігнорується той факт, що взаємодія з місцевими органами влади могла б бути більш ефективним інструментом, аніж штампування законодавчих пропозицій».

Голова КВУ Олексій Кошель зазначив, що загалом за час роботи другої сесії ВР ухвалено 133 закони, тобто йдеться про закони, які були підписані президентом. 

Читайте такожМайже 60 нардепів взяли участь у менше ніж половині голосувань під час другої сесії Ради - КВУ

Він зазначив, що переважна більшість законів, які приймає парламент - це законопроекти, які були розроблені народними депутатами України. Кошель повідомив, що «депутатами було подано 998 законопроектів, з яких ухвалено 89 (9%), урядом подано 101, з яких Рада підтримала 22 (21%) і президентом відповідно 51, з яких підтримано 22 (43%)».

Голова КВУ також повідомив, що із 89 ухвалених законів, які ініціювали нардепи, більшість із них вносили депутати фракції «Слуги народу». За даними КВУ, депутати з фракції «Слуга народу» були серед авторів 70 законів (80%), депутати «Батьківщини» були серед авторів 10 прийнятих законів, «Європейської солідарності» - 9, «Опозиційної платформи - За життя» - 5, «Голосу» - 3, групи «За майбутнє» - 3, групи «Довіра» – 2.

Кошель зауважує, що, якщо «брати до уваги лише законопроекти, розроблені цим скликанням, то опозиційних законопроектів украй мало - лише 3 із 133. І це вказує на достатньо небезпечну тенденцію, яка має місце, а саме - поділу законопроектів на свої і чужі, тобто, якщо серед авторів законопроекту є хоча б один «Слуга народу», то шанси його ухвалення в будь-якому форматі різко зростають в рази, в десятки разів».

За його словами, якщо тенденція збережеться, тоді «реально ВР перетвориться в парламент УРСР. Тенденція достатньо небезпечна».