Зеленський домовився з президентом Польщі розбудовувати відносини між країнами / фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує від Польщі відновлення оскверненої могили українців на горі Монастир поблизу села Верхрата Підкарпатського воєводства Польщі та взяття її під захист.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на спільній з президентом Польщі Анджеєм Дудою прес-конференції в Освенцимі.

Читайте такожУ МЗС Польщі прокоментували вандалізм на могилі воїнів УПА

Відео дня

Зеленський відзначив, що домовився з президентом Польщі й надалі розбудовувати та зміцнювати стратегічні відносини і партнерство між країнами.

«На мою думку, нам вдалося знизити градус емоцій навколо спільного трагічного минулого, і сьогодні з відкритим серцем наші країни рухаються вперед у майбутнє», - заявив він.

«Україна розблокувала мораторій на пошукові роботи, і польські експерти провели перші розкопки у Львівській області. Наступним кроком буде відновлення польською стороною пошкодженої української могили на горі Монастир та взяття її під захист», - додав глава Української держави.

Нагадаємо, 20 січня стало відомо, що на горі Монастир поблизу села Верхрата Підкарпатського воєводства Польщі, неподалік кордону з Україною, вандали знищили меморіальну таблицю на могилі вояків УПА, яку до цього було пошкоджено у 2015 році.

На горі Монастир розташована могила-курган 62 воїнів УПА, два кам’яні хрести 1940-х років з вирізьбленими зображеннями тризуба, а також сучасний пам’ятник.