ПАРЄ змінила графік заради росіян / фото Council of Europe/ Candice Imbert

Парламентська асамблея Ради Європи погодилася на зміну свого графіка, тим самим задовольнивши прохання російської делегації.

Як повідомляє "Європейська правда", про це попросив глава делегації РФ Петро Толстой. Він звернувся до депутатів асамблеї з проханням перепланувати порядок денний таким чином, щоб перенести з четверга на середу питання про повноваження кількох національних делегацій.

Як повідомлялося, в понеділок вранці ПАРЄ "завалили" оскарженнями повноважень нацделегацій. Крім очікуваного протесту України та її партнерів щодо повноважень росіян, депутати поставили під сумнів повноваження делегацій відразу 8 держав з процедурних підстав, в основному - формальних.

Відео дня

Читайте такожУкраїна намагається не допустити обрання представника РФ віце-президентом ПАРЄ

Секретаріат асамблеї запланував голосування з цих питань на четвер, оскільки не мав можливості обробити таку кількість оскаржень раніше.

Однак це викликало протести росіян. Як з'ясувалося, вони не планували працювати в ПАРЄ до кінця сесії. Тому Толстой попросив асамблею перепланувати роботу, щоб розв'язувати важливі питання, поки вони на місці.

"На жаль, у середу велика частина нашої делегації поїде. Щоб розгляд питання про повноваження не був політизований, я прошу провести їх розгляд не в четвер, а раніше", - звернувся він.

Враховуючи той факт, що раніше в практиці ПАРЄ не було подібних змін, президент асамблеї Хендрік Дамс повідомив Толстому і іншим колегам, що "це практично нереально". Але, після того, як питання поставили на голосування, він отримав підтримку більшості членів ПАРЄ. За це рішення проголосували 92 депутати, проти - 68.

Читайте такожБойова і позитивна: українська делегація приїхала на зимову сесію ПАРЄ

Відзначається, що через це змінилися й інші питання порядку денного. Зокрема, прийняття нової санкційної процедури за грубі порушення принципів РЄ перенесли з вівторка на середу.

Як повідомляв УНІАН, голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва, народний депутат від "Слуги народу" Олександр Мережко сьогодні був обраний віце-президентом ПАРЄ.