Франція не хоче, щоб "Східне партнерство" сприяло імовірності майбутнього членства в ЄС / фото УНІАН

Франція відхиляє пропозиції, що ініціатива Європейського Союзу щодо шести країн Східної Європи, відома як "Східне партнерство", може сприяти імовірності майбутнього членства України, Грузії, Молдови, Вірменії, Азербайджану і Білорусі в Європейському Союзі.

Про це повідомляє "Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода" з посиланням на два документи, датовані жовтнем 2019 року і січнем 2020 року, запропоновані Парижем для обговорення.

Водночас, Франція наполягає, аби половина майбутнього бюджету програми "Східне партнерство" була переорієнтована на інвестування в охорону навколишнього середовища в Україні, Грузії, Молдові, Вірменії, Азербайджані та Білорусі.

Відео дня

Париж запропонував два документи в рамках процесу консультацій, ініційованих Європейською комісією перед публікацією у березні доповіді про майбутнє "Східного партнерства".

Читайте також"Вишеградська четвірка" не завжди має єдність щодо України - голова МЗС Чехії

У документі, датованому жовтнем 2019 року, наголошується, що "наш дух відповідальності повинен колективно захищати нас від стимулювання ілюзій або двозначностей серед наших партнерів щодо мети партнерства".

Франція заявляє, що партнерство "ґрунтується на економічній і політичній співпраці" і виключає "усі перспективи або усі механізми інтеграції ЄС або членства".

"Мета полягає у тому, щоби зміцнити стійкість наших партнерів, особливо в галузі верховенства права, боротьби з корупцією і модернізації економіки", - йдеться в документі.

Видання нагадує, що Париж минулого року був рушійною силою в ухваленні Євросоюзом рішення про припинення відкриття переговорів про членство з Північною Македонією і Албанією.

Президент Франції Еммануель Макрон наполягав, що розширенню має передувати реформування Євросоюзу в його теперішніх кордонах. Він також закликав до діалогу з Росією, проти якої запроваджені санкції через її дії в Україні.

Дипломат однієї зі східних країн-членів ЄС сказав на правах анонімності, що Франція "нічого не хоче робити у сусідніх країнах, що потенційно розчарувало би Москву".

При цьому, в обох французьких документах наполягається на створенні "зеленого порядку денного" для "Східного партнерства", що має бути схвалено на саміті лідерів Євросоюзу і країн "Східного партнерства" у Брюсселі в червні.

Читайте такожМЗС України, Грузії та Молдови виступили за диференційований підхід у рамках "Східного партнерства"

Пропозиція Франції з'явилася у момент, коли Європейська комісія у грудні започаткувала інвестиційний план "Зелена угода", яка має мету до 2050 року зробити ЄС "кліматично нейтральним".

Наразі чверть бюджету "Східного партнерства" витрачалася на клімат і галузь енергетики.

Довідка УНІАН. "Східне партнерство" є політичною ініціативою, початок якої було покладено на Празькому саміті в травні 2009 року, і яка спрямована на зближення з ЄС шести східних сусідів - Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та України. Співпраця ЄС зі східними партнерами орієнтована на стимулювання політичних і соціально-економічних реформ. Це означає зміцнення демократії та досягнення стабільного і збалансованого зростання в інтересах громадян.