День спротиву окупації запроваджується з метою вшанування мужності та героїзму українців, що проживають в Криму / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 26 лютого Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Читайте такожДень спротиву російській окупації Криму: 6 років тому кримські татари виступили проти дій РФ

Відповідний указ №58/2020 розміщено на сайті глави держави.

В документі зазначається, що День спротиву окупації запроваджується з метою вшанування мужності та героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України, з нагоди відзначення річниці від проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та

Згідно з указом, Кабінет міністрів має розробляти за участю представників державних органів, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства і затверджувати плани відповідних заходів.

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого 2014 року перед будинком кримського парламенту відбувся масштабний мітинг прихильників і противників територіальної цілісності України. Серед перших були кримськотатарські та проукраїнські активісти, їм протистояли проросійські активісти, яких організували лідери "Русского единства" на чолі з Сергієм Аксьоновим, який зараз очолює російський окупаційний уряд Криму.

У січні 2015 року кримське управління Слідкому Росії порушило кримінальну справу про масові заворушення на мітингу 26 лютого.