Ілюстрація / REUTERS

Надзвичайний і повноважний посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гульдере заявляє, що позиція його країни щодо невизнання анексії Криму незмінна.

Як передає кореспондент УНІАН, про це дипломат повідомив під час виступу в Києві на форумі "Age of Crimea" ("Час Криму"), присвяченому Дню кримського спротиву російській окупації.

“Як вам добре відомо, позиція Туреччини стосовно Криму була чітка ще з 2014 року: ми не визнаємо анексію, ми не визнаватимемо анексію, ми визнаємо Україну у міжнародно прийнятих кордонах. І ця міцна позиція знову була повторена під час візиту президента Ердогана до Києва 3 лютого", - наголосив він.

Відео дня

Гульдере зазначив, що цьогоріч відзначається не лише шостий рік спротиву російській окупації, а й 76-та річниця депортації кримських татар.

"Турецький народ знає минулі трагедії, які пережили наші кримськотатарські брати, і як країна, яка має три мільйони, а деякі кажуть, що п’ять мільйонів громадян кримськотатарського походження, ми ретельно відслідковуємо всі події в Криму та події, пов’язані з кримськими татарами... Прикро, що кримські татари не можуть повернутися додому. Однак ми сподіваємось, що це стане можливим в майбутньому", - зазначив посол.

Читайте також"Для нас це честь - бути в Україні": посольство США записало відеозвернення в річницю окупації Криму (відео)

Він також наголосив, що на міжнародній арені Туреччина завжди підтримує резолюції, які висуває Україна, та її позицію і надалі продовжуватиме таку підтримку.

Крім того, за словами посла, Туреччина спільно українським урядом та лідерами кримськотатарського народу бере участь в організації різноманітних освітніх та культурних проектів для кримських татар.

Гульдере заявив, що одразу після свого виступу він полетить до Херсона, де завтра з місцевою владою та Турецької агенцією житлово-комунальних послуг оглядатиме місця для спорудження будинків для представників кримськотатарського народу, які були змушені покинути окупований Крим та переїхати на Херсонщину.

“Ми продовжуватимемо це робити, аж поки кримські татари та українці не зможуть знову жити вільно і безпечно у домівках своїх пращурів... Це важкий шлях і важкі часи, але Туреччина стоїть пліч-о-пліч з Україною”, - підкреслив посол.