Пристайко розповів, чи отримали від РФ запрошення на парад / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявляє, що зовнішньополітичне відомство не отримувало запрошення від Російської Федерації щодо участі президента Володимира Зеленського в параді на 9 травня у Москві.

Про це глава МЗС повідомив в інтерв'ю на телеканалі «Україна 24».

На питання про дії української влади, якби Україні надіслали запрошення взяти участь у параді у Москві на 9 травня, Пристайко відповів: «Запрошення не приходило. Це - перше. Воно, звичайно, прийде дипломатичними каналами. Нам не надходило. Ми би передали президенту Зеленському, якби воно надійшло».

Відео дня

При цьому, він зауважив, що не здивується, якщо росіяни з певних політичних причин «закинуть таку штуку».

«І вони часто таке роблять. Наприклад, вони вітають з Різдвом Христовим, немов би нічого не сталося, і ці загублені душі не йдуть проти всієї Христової моралі і ідеї», - наголосив міністр.

«І я не здивуюся, якщо вони це зроблять. Але позиція наша зараз залишається такою, якою вона є: ні, ми не збираємося святкувати 9 травня (у Москві - УНІАН), ми, як і весь європейський континент, через 75 років готові зрозуміти, чому сталася ця трагедія, і готові один одного вибачити. Ми вважаємо, що саме у цю сторону має йти святкування. Це має бути святкування того, що нарешті континент перебуває впродовж 75 років, якщо не рахувати наші шість років війни, у відносному мирі», - заявив глава МЗС.

Читайте такожВ Офісі президента відповіли, чи поїде Зеленський до Москви на парад до 9 травня

Він додав: «Ми взагалі називаємо наш конфлікт - це остання війна на європейському континенті. Ми хотіли б вірити, що це буде остання війна, що ми трохи вже переросли те, щоби забирати у один одного території і вбивати масово, просто війська на війська».

Як повідомляв УНІАН, у серпні 2019 року помічник президента РФ Юрій Ушаков заявив, що російська сторона направить президенту Зеленському запрошення на святкування 75-річчя перемоги у Другій світовій війні в травні 2020 року.

27 січня Зеленський на спільній з президентом Польщі Анджеєм Дудою прес-конференції в Освенцимі заявив, що лише згуртованість міжнародної спільноти може дати відсіч будь-якій агресії та вберегти людство від нових страждань. «Польща та польський народ першими відчули на собі наслідки злочинної змови тоталітарних режимів. Це призвело до початку Другої світової війни й дозволило нацистам запустити смертоносний маховик Голокосту. Сьогодні всім демократичним державам слід об'єднати свої зусилля. Європа і світ не мають права сьогодні мовчати, як це було в 1939 році, не мають права на байдужість і бездіяльність», - сказав Зеленський.

Читайте такожМакрон збирається поїхати на парад 9 травня до Москви - посол

29 січня 2020 року у Кремлі заявили, що уточнять, чи буде направлено Зеленському запрошення на парад 9 травня в Москві.

Водночас 17 лютого співголова фракції «Опозиційна платформа - за життя» Вадим Рабинович запропонував створити парламентську делегацію для участі у параді в Москві, присвяченому Дню перемоги.

У цьому зв'язку заступник голови фракції «Голос» Ярослав Железняк пропонує народним депутатам, які мають намір поїхати на парад з нагоди Дня перемоги у Москву, купувати квиток в один кінець.