За словами міінстра, призначення посла в Росії - політичний крок / фото УНИАН

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявляє, що, поки Росія не вивела війська і не припинила вбивства українців, говорити про призначення посла не можна.

Про це глава МЗС повідомив в інтерв'ю на телеканалі «Україна 24».

Глава МЗС погодився з твердженням, що українська сторона відмовилася від можливості призначення посла України в Росії, а посла Росії в Україні.

Відео дня

"По-перше, призначення посла - це суто політичний крок. Для того, щоби вести переговори з Сергієм Лавровим, йому достатньо підняти слухавку і зателефонувати мені", - сказав Пристайко.

При цьому, глава МЗС розказав про розгляд ідеї народної дипломатії, і зокрема про обрання з числа переміщених осіб або відомих вихідців з Донбасу для ведення дискусійних форумів. У цьому зв'язку міністр назвав виключно для прикладу кандидатуру відомого спортсмена Сергія Бубки, але уточнив, що не обов'язково ця людина буде залучена до такого процесу.

«Я не кажу, що він буде брати участь, я просто кажу для того, щоби стало зрозуміліше. Авторитетна людина, яка поважається з обох сторін лінії дотику, і у всьому світі... Ось такого роду люди, які мають право говорити від регіону, могли би зустрітися між собою. І такі форуми ми пропонуємо", - сказав Пристайко.

Читайте такожМЗС не отримувало запрошення від Росії щодо участі Зеленського в параді 9 травня у Москві - Пристайко

При цьому він уточнив, що такого роду заходи не передбачені Мінськими угодами.

"Але це наша спроба, наша пропозиція компромісу до тих територій. От як вони визначать, що має бути у цьому спеціальному статусі. Ми будемо базуватися на цьому", - сказав Пристайко.

При цьому він зазначив, що посольства України і Росії в Києві та Москві продовжують роботу. "Є спеціальна форма - так звані тимчасово повірені у справах України в Росії, і так само тут. Консульство працює, рятує громадян", - додав Пристайко.

Він наголосив, що відсутність або наявність посла не заважає консульській частині роботи.

"Посол - це є особистий представник президента України, який їде з певним меседжем, політичним. На сьогоднішній момент з державою, яка все ще не забрала з нашої території (війська) і продовжує вбивати наших хлопців, політично говорити нема про що", - наголосив Пристайко.

Як повідомляв УНІАН, 10 лютого міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія «не проти» повернути свого посла до Києва, а посла України - до Москви.

Читайте такожУ РНБО не виключають військового вторгнення Росії до Білорусі

Потім прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков підтвердив готовність Кремля направити посла до Києва.

11 лютого у Міністерстві закордонних справ України заявили про відсутність підстав підвищувати статус дипломатичних відносин з Російською Федерацією шляхом призначення посла.

Довідка УНІАН. 23 лютого 2014 року МЗС РФ відкликало до Москви російського посла в Києві Михайла Зурабова, який працював на цій посаді з 2009 року. Після цього тимчасовим повіреним у справах РФ в Україні став Андрій Воробйов, але він помер 30 травня 2016 року. З листопада 2016 року обов'язки тимчасового повіреного виконував Олександр Лукашик.

Україна відкликала свого тодішнього посла в РФ Володимира Єльченка в березні 2014 року. З 2015 року тимчасовим повіреним у справах України в РФ був Руслан Німчинський.