Росія розпочала весняний призов громадян на військову службу в окупованому Криму / фото УНЫАН

У Представництві президента України в Автономній Республіці Крим наголосили на тому, що призов жителів окупованого півострова на військову службу до російської армії є системним воєнним злочином.

Як повідомляє відомство на своїй Facebook-сторінці, на тимчасово окупованій території АРК Росія розпочала весняний призов громадян на військову службу.

Всього з території півострова планується відібрати і направити для проходження військової служби близько 3,3 тис. осіб. При цьому більшість з них відправлять за межі півострова до військових частин Південного та інших військових округів держави-окупанта.

Відео дня

"Наголошуємо, що такі дії Російської Федерації є системним воєнним злочином, а те, що призов відбувається під час пандемії, - ставить під загрозу життя і здоров‘я людей. Нагадуємо, що проведення призову жителів окупованих територій до лав збройних сил держави-окупанта, а також безперервна пропаганда служби в ЗС РФ на території Криму порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської Конвенції), а переміщення громадян України з окупованої території на територію РФ порушує ст. 49 цієї Конвенції", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожЄвросоюз назвав порушенням міжнародного права указ Путіна щодо землі в Криму

У представництві також нагадали, що незаконна призовна кампанія Російської Федерації в Криму і кримінальне переслідування кримських чоловіків за ухилення від призову були засуджені світовою спільнотою, зокрема в резолюції Генасамблеї ООН.

Зазначається, що прокуратура АРК спільно з правозахисними організаціями направили до Міжнародного кримінального суду повідомлення про воєнні злочини РФ у Криму, серед яких зазначений і примусовий призов до лав збройних сил держави-окупанта.

"Звертаємося до кримчан, які не хочуть йти в армію РФ і отримати кримінальний термін за ухилення, з проханням повідомляти про факти незаконного призову та проходження служби. Адже зібрані докази допоможуть у роботі з припинення незаконного призову в Криму на міжнародному рівні", - закликали у відомстві.

З такими повідомленнями можна звертатися до прокуратури АРК за телефоном +38(044) 596 73 57 та у Telegram, Viber, Whatsapp за номером + 38 (096) 700 1600, а також за електронною адресою zvern01@ark.gp.gov.ua і на сторінку прокуратури у Facebook; до представництва президента України в АРК за номерами 0 800 502 192, +38 (0552) 49-59-39, у Skype за логіном ark predstavnictvо, за електронною адресою zvernennia@ppu.gov.ua та на сторінку у Facebook; до Кримської правозахисної групи за номером +380 (67) 224 01 73, за електронною адресою crimeahrg@gmail.com та на сторінку у Facebook.