Літак Boeing 737-800 з реєстраційним номером UR-PSR, який був збитий в Ірані / REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що Україна разом з міжнародними партнерами не дозволить Ірану уникнути відповідальності за збиття літака "Міжнародних авіаліній України".

Про це Кулеба сказав в ефірі програми "Зворотний відлік" на UA: Перший.

Він сказав, що Посольство України в Тегерані вже відреагувало на заяву іранського депутата Хассана Норузі про начебто "правильність" дій військових Ірану щодо збиття українського літака.

Відео дня

Зокрема, іранській владі була направлена нота для отримання офіційних роз’яснень позиції Ірану.

Читайте також"Зробили свою роботу добре": іранський депутат заявив, що військових, які збили "Боїнг" МАУ, не заарештують

"Як і в нашій країні, депутати можуть говорити, що завгодно заради підняття собі рейтингу в середині країни, спиратися на факти, маніпулювати фактами… Ми маємо спиратися на офіційну інформацію, тому коли ми отримаємо офіційну інформацію від Ірану - ми будемо робити відповідні висновки", - наголосив Кулеба.

"Але, ми в жодному разі не дозволимо Ірану уникнути відповідальності за ту трагедію, яка сталася, і будемо працювати з ними для того, щоб отримати "чорні скриньки", для того, щоби узгодити параметри юридичної відповідальності за те, що сталося", - наголосив глава МЗС.

Міністр додав, що Україна діятиме не одна, а разом з міжнародними партнерами, і насамперед з Канадою.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак "Міжнародних авіаліній України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

Через три дні президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки" і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

3 лютого директор з розслідування нещасних випадків в іранській Організації цивільної авіації Хасан Резайфар заявив, що Іран більше не ділитиметься з Україною доказами у справі щодо збиття літака МАУ через те, що дані розслідування "злили" українським ЗМІ.

Читайте такожВійськові Ірану приховували атаку на український літак МАУ - New York Times

4 лютого країни-учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ заявили, що вимагають від Ірану негайно передати групі "чорні скриньки" зі збитого лайнера.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не має наміру віддавати "чорні скриньки" зі збитого літака МАУ, але й не розшифровуватиме їхніх даних без участі зацікавлених сторін.

23 березня представники України та Ірану узгодили подальший алгоритм взаємодії з метою встановлення причин трагедії та притягнення винних до відповідальності за збиття літака "Міжнародних авіаліній України".