Голова МЗС сказав, що ніколи не підтримував і підтримувати не буде прямі перемовини з "ЛДНР" / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що можливе створення Консультативної ради в рамках політичної робочої підгрупи не змінить структуру Тристоронньої контактної групи з переговорів у Мінську, покликаних мирно урегулювати збройний конфлікт на Донбасі.

Про це Кулеба сказав в ефірі програми "Зворотний відлік" на UA: Перший.

Міністр зазначив, що протокол про необхідність створення Консультативної ради, під яким поставив свій підпис керівник Офісу президента Андрій Єрмак, не є міжнародно-правовим документом.

Відео дня

"Це є робочий документ переговорного формату Тристоронньої контактної групи, тому тут немає предмету для юридичної оцінки і відкликання підпису", - сказав Кулеба.

Читайте такожІдея консультативної ради з ОРДЛО розглядатиметься після обговорень з Францією, ФРН та ОБСЄ – Єрмак

При цьому, голова МЗС підкреслює, що ситуація залишається незмінною.

"Усі останні шість років Росія звинувачує усіх, окрім самої себе у тій ситуації, що склалася після початку її агресії проти нашої держави", - відзначив міністр.

Він додав, що українська влада здійснює пошук будь-яких шляхів для того, щоб Мінський переговорний процес був дієвим, призводив до звільнення громадян і до деокупації української території.

При цьому, Кулеба наголосив, що "структура Тристоронньої контактної групи не змінюється". "І ми не плануємо її зміни. Вона складається з Росії, яка напала на Україну; з України, яка захищається; і з ОБСЄ, яка між ними є посередині", - уточнив міністр.

Окремо голова МЗС сказав, що ніколи не підтримував і підтримувати не буде прямі перемовини з так званими "ДНР" і "ЛНР". "Я ще раз наголошую, це моя принципова позиція – прямих перемовин з представниками "ДНР" і "ЛНР" не має бути", - заявив Кулеба.

Також керівник МЗС сказав, що він особисто з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком перетинається виключно у питаннях, пов’язаних з Мінським процесом.

Кулеба сказав, що у нього ще не було детальної і розлогої розмови з Єрмаком щодо того, які у нього погляди стосовно ОРДЛО і місцевих виборів на окупованій території Донбасу.

"У нас є робочі питання, які ми опрацьовуємо, але ви запитуєте про якусь систему поглядів. Для цього нам потрібно з ним додатково поспілкуватися", - сказав Кулеба.

Міністр сказав, що його особиста позиція полягає у тому, що спочатку на Донбасі треба встановити безпеку, а потім говорити про вибори. "Коли буде гарантована безпека, тоді можна від безпеки починати відраховувати час, який потрібний для створення умов для проведення виборів", - заявив голова МЗС.

Читайте такожУ МЗС РФ заявили, що Україна відмовилася створювати "консультативну раду" з бойовиками

Як повідомляв УНІАН, 11 березня в Мінську відбулося чергове засідання ТКГ з участю глави ОП Андрія Єрмака та заступника керівника адміністрації президента РФ Дмитра Козака. Вони домовилися підписати рішення ТКГ про створення у складі політичної підгрупи Консультативної ради після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини щодо виконання домовленостей, досягнутих під час саміту "нормандському форматі". Підписання мало відбутися на наступному засіданні в Мінську 25 березня.

Пізніше видання "Дзеркало тижня" опублікувало копію протоколу, підписаного в Мінську 11 березня. Згідно з документом, критерії та порядок призначення членів ради самостійно визначаються Україною, ОРДЛО, Німеччиною, Францією, Росією і ОБСЄ. При цьому по 10 представників від України і ОРДЛО будуть мати право вирішального голосу, по одному представнику від Німеччини, Франції, Росії та ОБСЄ - право дорадчого голосу.

Через кілька днів близько 60 народних депутатів від "Слуги народу" закликали президента Володимира Зеленського не допустити створення цієї ради.